Nasıl Ekilir

Havuç Çekirdeği Tohumunun Özellikleri, Faydaları, Kullanımı

Havuç çekirdeği tohumu gri ve yumuşak bir dokuya sahiptir. İçinde bol miktarda vitamin ve mineral içerir. Yağı genellikle tohum alanından elde edilir. Cildin nemlenmesini sağlar. Yemeklerde ve salatanın içinde kullanılacağı gibi çayı yapılarakda tüketilebilir. Ülkemizde Akdeniz bölgesinin ılımanlığı havuç yetiştiriciliği için uygundur.

Havuç Çekirdeği Tohumunun Özellikleri Nelerdir?

Havuç çekirdeği tohumunun özellikleri vitamin ve mineral açısından zengin oluşunda gizlidir. Gündelik hayatın hareketliliği içerisinde vücudun kaybettiği enerjiyi yeniden kazanmasını sağlar. Halsizliğe ve yorgunluğa iyi gelir. Solunum yolu hastalıklarına karşı şifacı etki sunar. Astım ve Bronşit gibi rahatsızlığı olanlar ve kış aylarında öksürük problemi ile karşılaşanlar için birebirdir. Kansere karşı koruyucu etki oluşturmakla beraber kolesterol oranını düşürmeyi de destekler. Damar sertliğine de iyi gelir.

Havuç Çekirdeği Tohumunun Faydaları Nelerdir?

Havuç çekirdeği tohumu güçlü antioksidan özelliği sunması en büyük şifacı özelliğidir. Vücudun kaybettiği bağışıklık sisteminin geri kazanmasını destekleyen havuç çekirdeği tohumları kış aylarında yüksek bağışıklık kazandıran etkisini de gösterir. Antioksidan özelliği ve C vitamini yönü ile yoğun oluşu sağlık için şifacı bir özellik sunar. Havuç çekirdeği tohumunun yararları:

  • Havuç çekirdeği tohumu bağırsakları çalıştırır.
  • Kabızlık sorununu önlenmesini destekler.
  • Enfeksiyonlara karşı vücudu korur.
  • Çay olarak tüketildiğinde idrar yolu enfeksiyonlarına karşı direnç oluşturur.
  • Cildin yenilenmesini sağlar.
  • Gözenekleri sıkılaştırır ve daha genç bir görünüm sunar.
  • Ölü derinin atılmasını destekler.
  • Göz sağlığını koruyan özelliği sayesinde görme yetisini kuvvetlendirir.
  • Gün içinde yıpranan saçlara besleyicilik özelliği sunar.
  • İçinde bulunan C vitamini, magnezyum ve fosfor ile bu özelliği kazandırır.
  • Vücutta oluşan ödem ve toksin birikimine karşı arındırıcı bir etki sunar.
  • Karaciğeri temizleyerek yağlanmaya karşı önler.
  • Özellikle anne adaylarının tohumundan yapılan çayı tüketmeleri anne sütünün kalitesini arttırmayı sağlar.

Havuç Çekirdeği Tohumunun Zararları Nelerdir?

Havuç çekirdeği tohumunun zararları arasında çok tüketimden kaynaklı oluşan etkileri sayılabilir.

  • Fazla tüketildiğinde kan şekeri seviyesini hızlandırır.
  • Şeker hastalarının dikkat etmesi gerekir.
  • Havuç suyu çok tüketilirse anne sütünde tat farklılığına neden olabilir.
  • İçinde çok fazla Beta Karoten maddesi bulunduğu için çok fazla tüketimden kaynaklı olarak cilt yapısını ve ten rengini sarı ve turuncuya çalan bir renge dönüştürebilir.

Havuç Çekirdeği Tohumu Ne İşe Yarar?

Havuç çekirdeği tohumu özellikle vücudun sindirim sistemini dengeleyerek bağırsakların istendiği gibi çalışmasını sağlar. İleri boyutlu mide rahatsızlıkları ve kabızlık probleminin önüne geçilebilir. Sıcak suyun içerisine birkaç tane havuç çekirdeği tohumu atarak sıcak içildiğinde bağırsakların daha rahat çalışmasını sağlar.

Havuç çekirdeği tohumu yağ olarakta kullanılabilir. Özellikle yıpranan ve tahriş oluşan cilt üzerinde nemlendirici etkisi sunar. Yaşlanmayı geciktirir. Masaj uygulayarak ağrıyan bölgeye sürülebilir. Bu da şiddetli ağrı sürecini hafifletir. Antimikrobiyal özellik sunan havuç tohumu yağı vücutta mantar oluşumuna karşı direnç gösteren bir etki oluşturur.

Havuç Çekirdeği Tohumu Nasıl Kullanılır?

Havuç çekirdeği tohumu kullanımı 1 bardak suyun içerisinde bir yemek kaşığı eklenerek demlenmesini beklenir ve 10 dakika sonra süzülmeye alınarak tüketilebilir. İçine isteğe göre bir tatlı kaşığı bal ya da limon suyu eklenebilir. Havucu günde 3 adet yemek içerdiği Beta Karoten etkisini elde edebilmek için yeterlidir. Antioksidan açısından güçlü olan havucu doğramadan ya da rendelemeden çiğ olarak tüketmek gerekir.

Havuç Çekirdeği Tohumu Nasıl Tüketilir?

Havuç çekirdeği tohumu tüketimi çayı yapılarak günlük rutinlerle tüketilebilir. Bunun dışında tek başına ara öğün olarak tüketilebilen havuç meyvesi de bulunur. Farklı sebzelerle yemeği yapılarak pişirilebilir. Pişirilerek tüketebileceği gibi pişirmeden salataların içerisinde de kullanılabilir. Cilt yaralarına karşı dezenfeksiyon işlemi sunduğu için problemli alana yöreli yönelik uygulamalar yapılabilir. Yaraların iyileşmesini sağlar. Güneşten korunmak için zeytinyağı ile karıştırıp kullanılabilir. Saçların daha da kuvvetli olabilmesi için maske olarak uygulanabilir. Bağışıklığı kuvvetlendirmek için ise havuç çekirdeği tohumu yağını içme suyuna katarak tüketmek önemlidir. Banyo suyuna eklendiğinde aroma terapi etkisi sunar.

Havuç Çekirdeği Tohumunun Besin Değeri Nedir?

Havuç çekirdeği tohumunun besin değerleri oldukça yüksektir. A vitamini açısından zengindir. Bu da karaciğer için koruyucu özellik sunar. Göz ve kemik sağlığına faydası bulunan çok sayıda mineral içerdiği biliniyor. B6 vitamini yönüyle yüksektir. Magnezyum, folik asit, bakır, tiamin ve benzeri çeşitli bileşenler sunar. Mineral kaynağı açısından ve besin yönüyle de hastalıklara karşı şifacı özellik sunar.

Havuç Çekirdeği Tohumunun Yan Etkileri Var Mı?

Havuç çekirdeği tohumunun yan etkileri bulunmamaktadır. Ancak her gıdada olduğu gibi aşırı tüketiminden kaynaklı olarak zarara neden olabilir. Çok miktarda mineral ve vitamin barındırdığı için zarara yol açabilir. İçindeki Beta Karoten maddesi güçlü bir antioksidan kaynağıdır.

Havuç Çekirdeği Tohumu Nasıl Ekilir?

Havuç çekirdeği tohumu ekimi toprağa yaklaşık 2-3 santim derinlik açılarak uygulanır. Sıralar arası mesafe 25 ile 35 cm arasındadır. Sıralar üzeri mesafe ise 5 ile 10 cm arasındadır. Havuç bir kış sebzesidir. Bu nedenle ekimi yapılırken Şubat ile Haziran ayları arası tercih edilir. Ekilen havuç çekirdeği tohumunun verimli toprakta büyüyerek hasat zamanının gelişi ise Temmuz, Ağustos ile Eylül ve Ekim aylarını içerir.

Havuç Çekirdeği Tohumu ekimi
Havuç Çekirdeği Tohumu ekimi

Havuç Çekirdeği Tohumu Ne Zaman Ekilir?

Havuç çekirdeği tohumunun ekim zamanı Sonbahar ve İlkbahar dönemleridir. Yaz ayları da uygun ve tavsiye edilen aralık olarak kabul edilir. Tohumun kalitesi toprağın ve verimli olması elde edilecek hasadın verimini de arttırır.  Soğuk havaların kırılmaya başladığı Mart ayının ilk günlerinden itibaren ilkbaharın ortalarına kadar havuç çekirdeği tohumu ekimi yapılabilir. Toprağın verimliliğine göre Kasım ayında dahi dikmeye uygunluk gösterebilir.

İlginizi Çekebilir: Turp Tohumunun Özellikleri, Faydaları, Kullanımı, Tüketimi

İlginizi Çekebilir: Havuç Çekirdeği Tohumunun Özellikleri, Faydaları, Kullanımı

İlginizi Çekebilir: Yulaf Tohumunun Özellikleri, Faydaları, Kullanımı, Tüketimi

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu