Nasıl Ekilir

Turp Tohumunun Özellikleri, Faydaları, Kullanımı, Tüketimi

Turp tohumu genellikle ılıman iklim ve serin ortamları seven bir bitki türüdür. Aşırı soğuk ortamlardan ya da sıcak ortamlarda istenen verimi sunmayabilir. Çiçeklenmeye başlayan turp bitkisi bir süre sonra açan çiçeklerini dökmeye başlar ve ardından kese halinde yeşil tohumlar meydana gelir. Elde edilen bu tohumlardan yetiştiricilik yapılır. Buradaki tohumların kurumasını beklemek kuruduktan sonra içerisindeki tohumların ekiminin sağlanması gerekir.

Turp tohumu genellikle 4 ile 5 santim uzunluğunda fide halinde toprağa dikilir. İdeal ısının var olduğu bölgelerde daha çok verim elde edebilmeyi sağlar. Çimlendirme aşaması 4 ile 8 gün arasında değişir.

Turp tohumunun ilk elde edildiği yer Orta Asya ve Doğu Asya bölgeleridir. Renklerine göre isimlendirilir ve 3 farklı gruba ayrılır: Siyah turp, küçük kırmızı turp ve beyaz turptur.

Turp  Tohumunun Özellikleri Nelerdir?

Turp tohumunun özellikleri kemiklerde güçlenmeyi desteklerken kan basıncını düzeltmesi ve sindirim sisteminin fayda sunmasıdır.

Cilt bakımı yönü ile lekelenmelere karşı tedavi sunarken; stres hormonunu azaltıcı etkide ortaya koyar.

Sindirime yardımcı olması ile bilinen Turp, yiyeceklerin yanında ya da içinde tatlandırıcı ve renk verici olarak da kullanılabilir.

Turp  Tohumunun Faydaları Nelerdir?

Turp tohumunun halk arasında bilinen özelliklerinin dışında arka planda bilinmeyen çok çeşitli vitamin ve mineral deposu özelliği de sağlar. Turp tohumunun yararları arasında şunlar yerini alır:

  • Özellikle yaşlanma ile beraber cilt üzerinde oluşan kırışıklıkların giderilmesini ve sivilce lekelerinin gözle görülen şekilde yok edilmesini sağlar.
  • İçerisinde yer alan Flavonoid sayesinde kalp hastalıklarına karşı şifacı özellik sunar.
  • Yükselen kan basıncını düşürme özelliğine sahiptir.
  • Yüksek tansiyon oluşumuna karşı şifacı özellik sunar.
  • Ani kalp krizleri ve felç riskine karşı oluşan riskte azalmayı tetikler.

Turp  Tohumunun Zararları Nelerdir?

Turp tohumunun zararları aşırı tüketimden kaynaklı olarak meydana gelebilir.

  • Özellikle bağırsakları hızlandırıcı etki sunduğu için sindirim sisteminde bozukluğa ve ishale neden olabilir.
  • Turpun içerisinde yüksek miktarda Oksalat minerali bulunur. Bu da vücutta yer alan kalsiyum ve demir oranında azalmaya neden olabilecek bir özellik sunar.
  • Çok tüketildiğinde vücudun mineral ve kalsiyum dengesinde kayba yol açar. Bu da istenen faydasının dışında zarara neden olabilir.
  • Mide rahatsızlıkları bulunanlar özellikle gastrit ve ülser hastalığı bulunanların turp tüketmemesi önerilir.

Turp Tohumu Ne İşe Yarar?

Turp tohumundan elde edilen meyve ile yemeklerde ya da sofralarda pişirilerek ya da salatalarda tatlandırıcı olarak değerlendirilebilir. İştah açıcı bir özelliğe sahiptir. İçerisinde bol miktarda vitamin ve mineral barındırır. Özellikle kırmızı turp içerisinde A, B ve C vitamini yönü ile zengin mineraller bulunur.

Turp  Tohumu Nasıl Kullanılır?

Turp tohumu kullanımı toprağın aşırı ıslanmadan ve nemden korunmasının sağlanmasını destekler. Çok fazla sıcak ve çok fazla soğuk iklim yapısından etkilenen bu süreçte elde edilen meyvesi genellikle sebze olarak salatalarda tercih edilir.

Turp kullanılmak istendiğinde depolanabilir.

Turp  Tohumu Nasıl Tüketilir?

Turp tohumu toprağa ekildikten sonra verimli alanlarda hasat döneminde çok sayıda ürün sunar. Topraktan elde edilen turp tohumu tüketimi yemeklerde ya da salatalarda bazen ara öğün olarakta vitamin kaynağı olarak kullanılabilir. Yaz ya da kış mevsimi fark etmeksizin her mevsim rahatlıkla tüketilebilen bir yapısı bulunur. Kırmızı turp tohumunun kullanılması bir bardak sıcak su içerisinde bir çorba kaşığı atıldıktan sonra üzerinin kapatılması ve demlenmesi ile hazır hale gelir. Bir gün içinde bir bardak tüketilerek şifa sunması için faydalanılabilir.

Turp Tohumunun Besin Değeri Nedir?

Türk tohumunun besin değerleri içinde güçlü oranda C vitamini, bakır, protein, magnezyum, fosfor, manganez, folat gibi vitamin ve mineraller barındırır. Özellikle vücuda antioksidan özelliği sunarken organik asit üretimini de destekleyen Linoleik asit, erusik asit vb. içeriklere de sahiptir.

Turp Tohumunun Yan Etkileri Var Mı?

Turp tohumunun yan etkileri yalnızca aşırı tüketiminde ortaya çıkar. Bu durum özellikle gastrit problemi olan mide rahatsızlığı çeken kişiler için büyük bir risk oluşturabilir. Bunun dışında belirgin bir yan etkisi bulunmamaktadır.

Turp  Tohumu Nasıl Ekilir?

Turp tohumu ekimi toprak içerisinde derinlik oranı 0, 5-1 cm, sıra üzeri 20 ile 25 santim arasında olmalıdır. Satın alınan ya da yetiştirilen turp fidelerini dikebilmek için bahçenin toprağının uygun şekle gelmiş olması gerekir. Toprak ısısı fidelerin ekiminin yapılacağı alanla uygun olmalı. Mevsimsel olarak don olayının geçmiş olması da gerekir. Toprakta yeterli oranda mineral ve organik gübre takviyesi yapılmış olarak ön hazırlık tamamlanmalıdır.

Ekimi yapılacağı sırada özellikle daha çok rüzgarsız ve serin havalar tercih edilmelidir. Gün ışığından yeterli oranda faydalanabilmesi için turp tohumu ekimi Kuzey ve Güney yönlü dikimi yapılması uygundur. Çift dikim yapılması tercih edilir. Her bir fide arasına 5 ile 10 cm mesafe bırakılmalıdır. Sıra üzerindeki mesafe ise 20 ile 25 cm olmalıdır.

Turp Tohumu Ekimi
Turp Tohumu Ekimi

Turp  Tohumu Ne Zaman Ekilir?

Turp tohumu ekim zamanı ilkbahar mevsimi başta olmak üzere Sonbahar ve Yaz mevsimi içinde de ekilebilir. Kolayca verim alınabilen bir tohum türüdür. Süreçte kullanılacak tohumun kalitesi elde edilecek hasat verimini arttırır.

İlginizi Çekebilir: Havuç Çekirdeği Tohumunun Özellikleri, Faydaları, Kullanımı

İlginizi Çekebilir: Tohumla aşk arasında büyük bir beklenti

İlginizi Çekebilir: Kereviz Tohumunun Özellikleri, Faydaları, Kullanımı, Tüketimi

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu