Nasıl Ekilir

Yulaf Tohumunun Özellikleri, Faydaları, Kullanımı, Tüketimi

Yulaf tohumu bol nişasta tanelerine sahip olan bir tarım bitkisi ürünüdür. Salkım şeklinde benzeyen dağınık başak yapısı ile ayırt edilebilir. Her bir başağın ucunda üçe yakın tohum bulunur. En yaygın olarak beyaz ardından boz, kırmızı, siyah ve sarı tohumlu olan çeşitleri de yer almaktadır. Asya’nın Batısı ve Avrupa’nın Doğusundan yayıldığı söylenilmektedir. Rusya ve Kuzey Amerika’da bolca yetiştirilir. Amerika ve Rusya yulaf konusunda en çok üretim yapan ülkeler arasında yerini alır. Türkiye’de ise İç Anadolu Bölgesi başta olmak üzere Marmara ve Ege’de üretimi yapılır. İçinde bol miktarda protein, vitamin, mineral ve nişasta barındırır. Genellikle ilkbahar aylarında ekimi yapılır. Kış aylarındaki soğuğa dayanıklı değildir. Gündelik hayatta kullanılmakla beraber hayvanlar için kuru yem olarak da tercih edilir. Buğday unu gibi çok iyi şekilde kabarmaz. Bu yönüyle ekmek yapımında tercih edilmez. Diyet menülerinin vazgeçilmezidir. Sütle ya da yoğurtla tüketilebilir.

Yulaf Tohumunun Özellikleri Nelerdir?

Yulaf sağlıklı tahıl çeşitleri arasında yer alır. Yulaf tohumunun özellikleri:

  • İçinde herhangi bir şekilde gluten maddesi bulunmaz.
  • Dengeli bir besin süreci sunar.
  • Kahvaltılarda ezme olarak kullanılabilir. Kurabiye kek ya da bisküvilerde ve ekmek içerisinde kullanılır.
  • Kalp sağlığına ve sindirim sisteminin dengelenmesine de ortam oluşturur.
  • Beta glukan adı verilen bir lif çözeltisi sunar.
  • Protein veya bakımından da oldukça zengin bir içeriğe sahiptir.

İlginizi Çekebilir: Marul Tohumunun Özellikleri, Faydaları, Kullanımı, Tüketimi

Yulaf Tohumunun Faydaları Nelerdir? 

İçinde barındırdığı besin değeri yönü ile oldukça zengin olan yulafın çok sayıda faydası bulunur. Yulaf tohumunun yararları arasında şunlar yerini alır:

  • Gündelik hayatta kaybedilen enerjiyi yeniden kazanmayı sağlar.
  • Kalp ve damar hastalıklarına şifacıdır.
  • Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir ve destekler.
  • Kronik olarak oluşan yorgunluğa iyi gelir.
  • Kemoterapi hastalıklarından sonra bağışıklığın kuvvetlenmesi için kullanılır.
  • Diyabet hastaları özellikle Tip 2 diyabet rahatsızlığı için şifadır.
  • Kan şekerini destekler.
  • Kolon kanseri riskini daha da azaltır
  • Sindirim sistemini kuvvetlendirir ve bu nedenle kabızlığa da iyi gelir.
  • Diyet menülerinin vazgeçilmezi zayıflayabilmek için faydalanılır.
  • Cilt üzerinde oluşan egzamayı hafifletir.
  • Lekeleri giderir ve maske olarakta kullanılabilir.

Yulaf Tohumunun Zararları Nelerdir? 

Yulafın tüketilmesinde herhangi bir zarar yoktur. Sadece yerinde ve doğru miktarlarda tüketilmesi gerekir. Ancak yulaf tohumunun vücuda zararı ve yan etkisi oluşabilir. Yulaf tohumunun zararları arasında şunlar yerini alır:

  • Sağlıklı vücut yapısına sahip olan kişilere herhangi bir olumsuz yan etkisi bulunmaz.
  • Alerjik bünyesi, hassas olan sindirim sistemine sahip olan kişilerin daha çok dikkat etmesi gerekir.
  • Bazı durumlarda reaksiyon göstererek gaz ya da şişkinlik oluşumuna neden olabilir.
  • Avenin duyarlılığı olan kişilerin sindirim problemi yaşaması mümkündür.
  • Sindirim problemi olmayanlar düzenli olarak tüketebilir.

Yulaf Tohumu Ne İşe Yarar?

Yulaf tohumu karbonhidrat açısından zengin ve yüksek lif değerine sahiptir. İçinde magnezyum ve kalsiyum barındıran çok sayıda vitamin ve mineral ötesi taşır. Gündelik hayatta diyet menülerinin vazgeçilmezi ve sabah kahvaltılarının aperatif ürünü olan yulaf hayvancılık sektöründe de kullanılmaktadır.

Yulaf Tohumu Nasıl Kullanılır?

Yulaf tohumu kullanımı genellikle sabah kahvaltılarında tüketilir.

  • Gün içinde kaybedilen enerjiyi yerine getirir.
  • Tokluk hissi sunar.
  • Tek başına tüketilebileceği gibi yoğurdun içerisinde ya da sütün içerisinde kuru meyvelerle renklendirilerek kullanılabilir.
  • Ocakta bir miktar süt ya da suyla pişirildikten sonra da tüketimi sağlanabilir.
  • Doğrudan bir zayıflatma etkisi söz konusu değil ancak tokluk hissi sunar.
  • Tüketim sırasında yarım fincan yulaf, süt ya da yoğurtla beraber gün içinde tüketilebilir.
  • Direkt kullanımının dışında krep yapılarak, çorbanın kıvamını arttırmak için, ekmek ya da kurabiye yapabilmek için kullanılabilir.

Yulaf Tohumu Nasıl Tüketilir?

Yulaf tohumu tüketimi düzenli gerçekleştiğinde etkisi görülür. Besleyici besin öğesi taşıması ve bol lif özelliği ile diyet menülerinin bir numaralı tüketim öğesidir. Ezme olarak kahvaltılarda tüketilebilir. Yoğurt içerisine ya da yağsız süt ile karıştırılarak da tüketimi sağlanabilir. Genellikle belirgin bir tadı olmayışı nedeniyle içerisine farklı meyveler eklenerek tüketilmektedir. Hamur işlerini içerisinde özellikle poğaça yapımında besin değerinin yüksek tutulabilmesi için kullanılabilir. Gün içinde en fazla 8 yemek kaşığı tüketmek protein ihtiyacının %15 oranını karşılamayı destekler.

İlginizi Çekebilir: Yonca Tohumunun Özellikleri, Faydaları, Kullanımı, Tüketimi

Yulaf Tohumunun Besin Değeri Nedir?

Yulaf tohumu besin değerleri açısından oldukça zengindir. Vücudun kas yapısını korur ve destekler. E vitamini açısından zengindir.

Yulaf içerisinde bakır, selenyum, çinko, fosfor, magnezyum gibi vitamin ve mineral öğeleri taşır. B1 vitamini açısından da oldukça yüksektir.

Yulaf Tohumunun Yan Etkileri Var Mı?

Yulaf ezilerek ve öğütülerek tüketilir ancak içinde saf halde gluten barındırmaz. Farkında olmadan ekim aşamasında ya da işleme noktasında içerisine buğday karışabilir. Bu nedenle Yulaf tohumunun yan etkileri olarak glutene karşı alerjisi bulunanların zarar görmesine neden olabilir.

Yulaf Tohumu  Nasıl Ekilir?

Yulaf tohumunun ekimi için öncelikle toprağın işlenmesi gereklidir. Tarla derin bir şekilde sürülmeli bir süre havalanması için bırakılmalıdır. Bu süreçte uygun suyun depolanması sağlanır. Yulaf tohumu ekimi farklı, serpme çeşitleri ya da makine aracılığı ile yapılabilir.

Yulaf Tohumu Nasıl Ekilir
Yulaf Tohumu Nasıl Ekilir

Yulaf Tohumu Ne Zaman Ekilir?

Yulaf tohumu ekim zamanı 15 Ekim tarihi sonrası tercih edilebilir. Aralık ayı sonuna kadar ekimi sağlanabilir. Yazın ekilecekse eğer daha erken yapılmalıdır. Sıcak ve kurak ortama uygun değildir. 15 derecenin altındaki iklimleri seviyor olarak bilinse de çok soğuk ortamlara karşı dayanıksız bir alan bir özelliği sunar. Yulaf tohumu doğru sulama süreci sonunda yaklaşık bir hafta içinde çimlenmeye başlar.

İlginizi Çekebilir: Marul Tohumunun Özellikleri, Faydaları, Kullanımı, Tüketimi

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu