Nasıl Ekilir

Kereviz Tohumunun Özellikleri, Faydaları, Kullanımı, Tüketimi

Kereviz tohumu Batı ve Kuzey Avrupa sahillerinde yetişir. Genellikle çukur ve sazlık bölgelerde daha çok görülür. Kök kısımları ve yaprak alanları sebze olarak rahatlıkla tüketilebilir. Pişirilerek ya da çiğ olarak yenebilir. Keskin bir kokusu bulunur.

Vitamin ve mineral yönüyle oldukça yüksek ve verimli bir etki sunar. Vücuttaki birikmiş ödemlerin atılmasını sağlar. Kolesterole düşürür ve sindirime yardımcı olur. Kerevizin sap kısımları daha çok sıktır ve yukarı doğru konumlanmıştır. Sinir sistemini dengeler ve uyku kalitesini arttırır.

Kereviz Tohumunun Özellikleri Nelerdir?

Kereviz tohumunun özellikleri yaprak ve kök kısımlarındaki etki ile daha çok fark edilir. Özellikle sap kısımları ve yaprak alanları düzenli tüketimi sağlandığında bağırsak hareketlerini hızlandırır. Kabızlık problemi olanlar sürekli şişkinlik şikayeti bulunanlar için iyileştirici bir etki sunar. Düşük kaloriye sahip olduğu için diyet menülerinin vazgeçilmezi ve metabolizmayı hızlandıran bir etki sunar.

Özellikle prostat rahatsızlıklarına karşı oldukça güçlü bir kaynak oluşturur. Bir kaşık balla beraber kaynatılarak içildiğinde fayda sağlar.

Chicago tıp fakültesinde yapılan araştırmanın sonuçları kerevizde kötü kolesterolü düşürme özelliği fark edilmiştir. Yükselen kan basıncını dengeleyen özel bileşeni ile yapılan çalışmalar sonucunda faydalarını ortaya koymuştur.

İlginizi Çekebilir: Marul Tohumunun Özellikleri, Faydaları, Kullanımı, Tüketimi

Kereviz Tohumunun Faydaları Nelerdir?

Kereviz tohumunun yararları arasında şunlar yerini alır.

  • Tansiyonun düşürülmesini sağlar.
  • İdrar söktürücü özelliği bulunur.
  • Vücut ağrılarına karşı güçlü etki sunar.
  • Kalp rahatsızlıklarında faydacıdır.
  • Hastalıklara karşı özellikle kış aylarında vücut direncini arttırır.
  • Karaciğer hastalıklarına karşı yüksek etki sunar.
  • Cilt yapısını güzelleştirerek yağlanma problemine karşı savunma oluşturur.
  • Kötü kolesterolü düşüren biri etkisi bulunan kereviz tohumu antiseptik özelliği ile idrar yolu enfeksiyonlarına karşı kuvvetli bir etken madde özelliği de sunar.
Kereviz Tohumunun Faydaları
Kereviz Tohumunun Faydaları

Kereviz Tohumunun Zararları Nelerdir?

Kereviz tohumunun zararları arasında şunlar yerini alır:

  • İçerisinde bol miktarda lityum bulunur. Bu da kanda bulunan lityum seviyesinin ani şekilde yükselmesine etki oluşturur.
  • Tiroid ilaçlarını kullanan kişilerin kereviz tohumunu kullanması tavsiye edilmez. İlacın içinde bulunan etken maddenin azalmasına neden olabilir.

Kereviz Tohumu Ne İşe Yarar?

Kereviz tohumunun içerisinde şeker oranı oldukça düşüktür. Protein ve yağ oranı yönü ile de oldukça düşük bir seviyededir. Günlük vitamin ihtiyacının kadınlarda %71 erkeklerde ise %53 oranını karşılamayı sağlar.

Kereviz Tohumu Nasıl Kullanılır?

Kereviz tohumu kullanımı çeşidine göre değişmekle beraber yemeklerin öncesinde ya da sonrasında tüketilebilir. Salataların içerisine de doğranarak eklenebilir. Damak tadına göre değişen kullanım farklılığında çayı yapılarak da tüketimi sağlanabilir. Bazı yörelerde kereviz tohumu unlu mamüllerin içerisinde özellikle ekmek ve benzeri gıdaların yapımında kullanılırken tercih edilir.

İlginizi Çekebilir: Yonca Tohumunun Özellikleri, Faydaları, Kullanımı, Tüketimi

Kereviz Tohumu Nasıl Tüketilir?

Kereviz tohumu tüketimi farklı şekillerde olabilir. Yemeklerden önce çayı yapılarak tüketilebileceği gibi salatalara da eklenebilir.

Tüketirken her seferinde taze olmasına dikkat edilmelidir. Renklerinde solma yaşanıyorsa bu tazeliğini yitirdiği ve çürümeye başladığı anlamına gelir. Tüketim sırasında saklama koşullarına dikkat edilmelidir.

Kereviz Tohumunun Besin Değeri Nedir?

Kereviz tohumunun besin değerleri arasında vitamin ve mineral açısından yüksek oluşu önemli bir kaynak oluşturur. C vitamini açısından zengin olan kereviz kalsiyum, potasyum, folat, fosfor ve magnezyum açısından da yüksek enerji kaynağıdır.

Kereviz Tohumunun Yan Etkileri Var Mı?

Kereviz tohumunun yan etkileri ilaç kullanan kişilerin tüketmesi ile ortaya çıkar.

  • Tek başına tüketilirken sağlıklı bireylerde çok sayıda fayda sunmakla beraber kan sulandırıcı ilaç ve tiroid ilacı kullananların durması önerilir.
  • İlacın etkisini azalttığı için faydasından çok zararı dokunabilir.
  • Bebek bekleyen anne adayları ve böbrek rahatsızlığı bulunanların tamamen uzak durması gerekir.

Kereviz Tohumu Nasıl Ekilir?

Kereviz tohumu ekimi daha önceden hazırlanmış ve gübrelenmiş toprağa ekilir ve üzerine 1 santim aralıklarla toprak atılır. Toprağın yüzey alanı naylonla kapatılır. Çimlenme süresi 15 ile 20 günü bulabilir.

Kereviz Tohumu Ne Zaman Ekilir?

Kereviz tohumu ekimi yapmak için en doğru zaman ve doğru derecede toprak ısısı sağlanmalıdır. Bu da her mevsime göre yetişemeyen Kereviz için belirli ayları ön plana çıkarır. Kereviz tohumunun ekim zamanı daha çok yaz ayları ve sonbahar mevsimini bulur. Kış aylarında ekilmesi tavsiye edilmemektedir. En uygun süreler İlkbahar, Yaz ve Sonbahar ayları olarak kabul edilir.

İlginizi Çekebilir: Safran Tohumunun Özellikleri, Faydaları, Kullanımı, Tüketimi

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu