Nasıl Ekilir

Marul Tohumunun Özellikleri, Faydaları, Kullanımı, Tüketimi

Marul tohumu özellikleri ve kullanımı bilinmeden yetiştiriciliği ve tüketimi yapılmaması önerilen bir tohumdur. Sebze ve meyve yetiştiriciliği yaparken tohumların nasıl kullanılacağının bilinmesi önem taşıyan bir unsurdur. Bu sebep ile de marul tohumunun özellikleri öğrenildikten sonra ekimi, bakımı ve tüketimi yapılmalıdır. Marul tohumu temelde bir yaz bitkisidir.

Marul Tohumunun Özellikleri Nelerdir?

Marul tohumunun özellikleri birçok kişinin göz ardı ettiği bilgilerden oluşmaktadır. Bitkilerin ve tohumların özellikleri hakkında bilgi edindikten sonra tüketime hazırlanmak her zaman avantaj yaratır. Marul tohumunun özellikleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Marul tohumu tek yıllıklı bir tohumdur.
  • Yıl içerisinde 3 kere ekim yapılabilir.
  • Yaz bitkisidir.
  • Killi topraklarda ve kumlu topraklarda yetişir.
  • Ekim nöbetinden sonra marul ekimi yapılması önerilmeyen bir tohum gücüne sahiptir.

Marul Tohumunun Faydaları Nelerdir?

Marul tohumunun birçok faydası bulunmaktadır. Özellikçe içerdiği vitamin ögeleri sebebi ile sık tüketilmesi önerilir. Marul tohumunun yararları şu şekilde açıklanabilir:

  • A ve K vitamini bol miktarda yer alır.
  • Lif oranı yüksektir.
  • Mineral oranı yüksektir.
  • Beyin sağlığına olumlu etki eder.
  • A, B ve C vitamini bulundurur.
  • Kolesterol seviyesini düşürür ve dengeler.
  • Kalbi güçlendirir.
  • Göz sağlığını destekler.
  • Cildin daha sağlıklı ve parlak olmasını sağlar.
  • Metabolizmanın düzenli çalışmasını sağlar.
  • Bağışıklığın güçlenmesinde yardımcı görev üstlenir.

İlginizi Çekebilir: Yonca Tohumunun Özellikleri, Faydaları, Kullanımı, Tüketimi

Marul Tohumunun Zararları Nelerdir?

Marul tohumunun faydaları daha yüksek olmasına karşın görülebilen yan etkileri de bulunmaktadır. Fazla miktarda marul tüketimi yapmak zararları ile karşılaşılmasına neden olur. Bu sebep ile de tüketimde gereken sınırı aşmamak önerilmektedir. Tüketimi değil bakımı ya da yetiştiriciliği yapılıyor ise marul tohumunun zararları şunlardır:

  • Şeftali yaprak biti
  • Pamuk yaprak biti
  • Marul yaprak biti

Bu bitler ile karşılaşılabilir. Bu sebep ile ekiminde dikkatli olmak gerekir.

Marul Tohumu Ne İşe Yarar?

Marul tohumu özellikle göz ve kalp sağlığı için tüketilen ve ekilen bir bitkidir. Vücudun yeşil yapraklı sebzelerden aldığı vitamin, mineral ve diğer besin değerleri önemlidir. Kişiler sadece et, tavuk ve balık gibi hayvansal gıdalara ve süt ve süt ürünlerine yönelmemelidir. Marul gibi birçok yeşil yapraklı sebzenin tüketilmesi vücudun daha sağlıklı olmasını sağlayacaktır. Özellikle A, B, C ve K vitamini eksiklikleri görülüyor ise marul daha sık tüketilebilir.

Marul Tohumu Nasıl Kullanılır?

Marul tohumu kullanımı istenildiği şekilde olabilmektedir. Birçok yemeğin ve salatanın içerisinde yer alan marul her şekilde tüketime açık olan yeşil yapraklı sebzeler arasında bulunur. Marul tohumundan yüksek verim alabilmek için marulun iyi şekilde temizlenmesi önem taşır. Yoğurtla, kahvaltılık gıdalarla, diğer salata malzemeleriyle, sirkeyle ve diğer soslar ile kolayca kullanılabilir.

Marul Tohumu Nasıl Tüketilir?

Marul tohumunun tüketimine özen göstermek gerekir. Marul tohumu tüketiminde kişiler eğer çiğ sebze tüketimine karşı bir hassasiyetleri yok ise tüketim esnasında kendilerini rahat hissedebilirler. Marul aç karna tüketilebileceği gibi kahvaltı, ara öğün ve akşam yemeklerinde de tüketilebilmektedir.

İlginizi Çekebilir: Korunga Tohumunun Özellikleri, Faydaları, Kullanımı, Tüketimi

Marul Tohumunun Besin Değeri Nedir?

Marul tohumunun besin değerleri 100 gram (1 demet) için şu şekilde sıralanabilir:

  • Karbonhidrat 1,7 gram
  • Protein 0,9 gram
  • Yağ 0,2 gram
  • Lif 1,3 gram
  • Kolesterol 0 mg
  • Sodyum 8 mg
  • Potasyum 280 mg
  • Kalsiyum 36 mg
  • A vitamini 260 iu
  • C vitamini 25 mg
  • Demir 1.1

Marul Tohumunun Yan Etkileri Var Mı?

Marul tohumunun zararları ve yan etkileri yüksek miktarda kullanıldığında ortaya çıkar. Aynı zamanda tüketimi yapılırken eğer alerji var ise bu durumda da yan etkileri ile karşılaşılabilir. Marul tohumunun yan etkileri spesifik olarak bulunmamaktadır.

Marul Tohumu Nasıl Ekilir?

Marul tohumunun ekimi yapılmadan önce toprağın havalandırılması gerekir. Toprak havalandırılmadan marul tohumu ekilmemelidir. Havalandırma yapıldıktan sonra gübre eklenmeli ve gübreleme tamamlandıktan sonra tohum ekilmelidir. Toprağın aşırı miktarda kuru ya da ıslak olmasına izin verilmemeli, suyu azaldıkça sulama yapılmalıdır.

Marul Tohumu Ne Zaman Ekilir?

Marul tohumunun ekim zamanı yaz aylarının sonudur. Yaz bitkisi olması sebebi ile ısı derecesi düşmeye başladığında ekilir ve yaz dönemine kadar büyümesi beklenir. Marul ekimi yapılacağı zaman sonbahar aylarının tercih edilmesi önerilmektedir. İstenir ise bahar aylarında da marul tohumu ekimi yapılabilmektedir.

Marul Tohumu Ne Zaman Ekilir
Marul Tohumu Ne Zaman Ekilir

İlginizi Çekebilir: Korunga Tohumunun Özellikleri, Faydaları, Kullanımı, Tüketimi

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu