Nasıl Ekilir

Safran Tohumunun Özellikleri, Faydaları, Kullanımı, Tüketimi

Safran tohumu soğanlı bir kültür bitkisidir. Mor çiçekli üç tepecikli ve şerit yapıda yaprakları bulunur. Yemeklerde tat verici gıda ürünü ya da sanayide gıda boyası olarak kullanılabilir. Özellikle İtalya, İspanya, İran ve Fransa gibi ülkelerde yetiştiriciliği yapılır. Türkiye’de ise Safranbolu’da üretimi sağlanır. Dünyanın en pahalı baharatı olarak bilinir. Anavatanı Güneybatı Asya’dır. Safran kullanımı gıda sanayisinde pilav, çorba, et ve tavuk gibi gıda ürünlerinin içerisinde ya da çayı yapılarak tüketimi sağlanır. Kullanılırken miktarının doğru dozların ayarlanması ileri boyutlu rahatsızlıkların oluşmasında engel olu. Karasal ve ılıman iklimde yetişen bir bitkidir. -10 derece ile 35 derece arasındaki sıcaklıklarda rahatlıkla büyüme gösterebilir. Yetiştirilmesi kolaydır ve ülkemizde en çok İç Anadolu bölgesinde bulunur.

Safran Tohumunun Özellikleri Nelerdir?

Safran tohumu kendine has kokusu ve rengi ile diğer türlerden keskin hatlarla ayrılır. Yetiştirilmesi oldukça zordur. Kıymetli ve değerlidir. Safran tohumunun özellikleri düzenli kullanımda ortaya çıkar. Zihin açıcı özelliği sahiptir. Bunun yanı sıra iştah açıcı bir yanı da bulunur. Bağışıklık sistemini özellikle kış aylarının etkisinden koruyacak şekilde dengeler. Kokusunda yatıştırıcı ve rahatlatıcı bir etki bulunur. Vücut ağrılarına iyi gelirken sindirim problemlerini giderir. En büyük özelliği iltihap tedavisinde kullanılmasıdır.

Safran Tohumunun Faydaları Nelerdir? 

Safran tohumunun faydaları saymakla bitmez. Özellikle solunumla ilgili problemi olanlar ve daha güçlü bir hafıza isteyenler düzenli olarak kullanabilir. Safran tohumunun faydaları arasında şunlar yerini alır:

  • Güçlü bir antioksidan özelliği sunar. Bu yönüyle kış aylarında rahatlıkla tüketilebilir.
  • Solunum rahatsızlıklarına iyi geldiği için astım ve bronşit gibi hastalığı sahip olanlar tüketebilir.
  • Gündelik hayatta oluşan yüksek düzeyde kaygı ve endişe problemine iyi gelir.
  • Depresyonun etkilerini azaltır.
  • İlerleyen yaşlarda oluşan Alzheimer riskini en aza indirir.
  • Kan şekeri seviyesini olması gerektiği dereceye düşürür.
  • Gündelik hayatın stresine karşı koruyucu etken sunar.

Safran Tohumunun Zararları Nelerdir? 

Safran tohumu insanın vücuduna büyük faydaları bulunmakla beraber tüketmemesi gereken kişilerin fazlaca vücuda aldığında yan etkileri görülebiliyor. Safran tohumunun zararları arasında şunlar yerini alıyor:

  • Böbreklerinde hassasiyeti bulunan kişilere daha da büyük hasara yol açabilir.
  • Böbrek rahatsızlığı bulunan kişilerin mutlaka doktor gözetiminde tüketimini sağlaması gerekir.
  • Anne adaylarının gebelik sürecinde safran tüketimi düşük yapma olasılığını arttırabilir.

Safran Tohumu Ne İşe Yarar?

Safran tohumu safran bitkisinin yetiştirilmesi amacıyla uygun toprak koşulları sağlandığında rahatlıkla ekimi yapılarak tüketimi sağlanabilir. Daha çok soğana benzeyen yapısı tek yıl olarak kullanabilme fırsatı sunar. Safran tohumu:

  • Vücudun kan şekeri seviyesini düzenler
  • İltihapları azaltır.
  • Metabolik huzursuzluk ve mide rahatsızlıklarına iyi gelir.
  • Tohumundan özellikle şifacı safran yağı elde edilir.
  • Yemeklerde baharat olarak kullanılır.
  • Tatlandırma ya da renklendirme amacıyla değerlendirilir.
  • Bunun yanı sıra parfüm yapımında ya da kumaş boyamada da yaygın kullanım alanına sahiptir.

İlginizi Çekebilir: Deve Dikeni Tohumunun Özellikleri, Faydaları, Kullanımı, Tüketimi

Safran Tohumu Nasıl Kullanılır?

Safran kullanılırken dikkat edilmesi gerekir. Orantıyı aşmamak vücudun bu bitkiye karşı bir etken madde oluşturmasına engel olacaktır. Marketlerde ya da aktarlarda rahatlıkla bulunabilir. Safran tohumu kullanımı toz halinde gerçekleşir. Ana yemeklerde, çorba, pilav ya da tavuk gibi ürünlerde rahatlıkla eklenerek tüketilebilir. Safranın kendine özel bir çayı bulunur. Çay yapımı içinde ideal bir bitkidir. Sindirim problemlerine iyi geldiği bilinen safran çayı gün içinde iki fincan su kaynatılarak tüketilebilir. İki fincan su kaynatıldıktan sonra içine yaklaşık 6 adet safran atılarak 5 dakika demlenmeye bırakılır. Tarçınla renklendirilerek tüketilebilir. Haftada en fazla 4 en az 2 kere tüketilmesi önerilir. Günde bir fincanı aşmamasına dikkat edilmelidir.

Safran Tohumu Nasıl Tüketilir?

Safran tohumu tüketimi genellikle ek tatlandırıcı, renklendirici ve baharat olarak kullanılır. Tüketimi ana yemeklerin içerisinde tercih edilir. Sütlü tatlılara eşlik edebilir. Genellikle Osmanlı mutfağına özgü olan safranlı pilav yapımında kullanılır. Et, balık ve tavuk gibi yemeklerin içerisinde; pilav, sebze yemeklerinde rahatlıkla kullanılabilir.

Safran Tohumunun Besin Değeri Nedir?

Safran tohumunun besin değerleri içerisinde bol miktarda vitamin ve mineral bulunur. Kış aylarının vazgeçilmezi vücudun bağışıklığını destekleyecek C vitamini bol miktarda içinde yer alır. Kemik gelişimini koruyan demir minerali de barındırır. Magnezyum ve potasyum açısından da oldukça zengindir.,

İlginizi Çekebilir: Roka Tohumunun Özellikleri, Faydaları, Kullanımı, Tüketimi

Safran Tohumunun Yan Etkileri Var Mı?

Safranın belirgin bir yan etkisi yoktur. Safran tohumunun yan etkileri çok fazla tüketimden kaynaklı olarak böbrek rahatsızlığı bulunanlar için sağlık problemlerine neden olabilir.

Safran Tohumu Nasıl Ekilir?

Safran tohumunun ekimi için öncelikle toprağın ekime hazır olması gerekir. Açık arazi ve tarla alanlarında 35 ile 45 santim sıra mesafesi ile 10-12 santim derinliğinde dikim işlemi sağlanır. 10 santim sıra üstü mesafe ile soğanlar tek tek dikilir. Üstleri sığır gübresi ile örtülür ve üzerine biraz toprak kapatılarak ekim işlemi son bulur.

Safran Tohumu Ne Zaman Ekilir?

Safran tohumunun ekim zamanı için en uygun Ağustos ayıdır. En geç Eylül ayının başlarında Ekim işleminin tamamlanmış olması gerekir. Safran çiçeği tohumu 15 Ağustos ve 15 Eylül tarihleri arasında net olarak ekimi yapılabilecek zaman aralıklarıdır. Çiçek açması ise Ekim ayının ortası ve Kasım ayının başlarına denk gelir.

Safran Tohumu Ne Zaman Ekilir
Safran Tohumu Ne Zaman Ekilir

İlginizi Çekebilir: Korunga Tohumunun Özellikleri, Faydaları, Kullanımı, Tüketimi

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu