Nasıl Ekilir

Soğan Tohumunun Özellikleri, Faydaları, Kullanımı, Tüketimi

Soğan tohumu regl düzensizliğinde, kolesterol sorunlarında ve soğuk algınlığı gibi durumlarda çare olarak kullanılmaktadır. Soğan tohumunun özellikleri sebebi ile sebzeden alınan verim oldukça yüksektir. Soğan tohumu bağırsak sorunlarını da gideren ve günde 2 – 3 adet tüketilebilen bir sebzedir.

Soğan Tohumunun Özellikleri Nelerdir?

Soğan tohumunun özellikleri besin değerleri ile de kendini göstermektedir. Tüm yemeklerde kullanılabilen soğan, her mevsim tüketime uygundur. Soğanın özellikleri şunlardır:

  • Herkes tüketebilir.
  • Her yaştan insan soğan yiyebilmektedir.
  • Tüm yemeklerin içerisine eklenebilir.
  • Çiğ tüketilebilir.
  • B ve C vitamini bulunur.
  • Kuru, yeşil, beyaz ve kırmızı olmak üzere farklı çeşitleri bulunur.

Soğan Tohumunun Faydaları Nelerdir?

Soğan yararları ile en çok tanınan sebzeler arasında bulunur. her mevsim rahatlıkla tüketilebilse de özellikle kış aylarında tüketim oranı yükselmektedir. Soğan tohumunun faydaları şu şekilde açıklanabilir:

  • Soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonlara karşı iyileştirici etki gösterir.
  • Doğal ağrı kesicidir.
  • Bütün vücuda yarar sağlar.
  • Balgam sökücü olarak kullanılır.
  • Alerjilerden korunmayı sağlar.
  • Kemikleri güçlendirir.
  • Hastalanma oranını azaltır.
  • Soğuk kış günlerinde bağışıklığı arttırır.

Soğan Tohumunun Zararları Nelerdir?

Soğan tohumunun yararları kadar zararları da vardır. Soğanın var olan zararları ile karşılaştırma oranı oldukça düşüktür. Soğan tohumunun zararlarının bir kısmı tüketiciler tarafından bir sorun olarak nitelendirilmemektedir. Sık sık soğan tüketen kişiler bu zararlara alışmıştır ve zararları bilmelerine rağmen soğanı tüketmeyi tercih ederler. Soğanın zararları şunlardır:

  • Yutma esnasında boğazda acı ve yanma hissi bırakır.
  • Midenin ekşimesine ve yanmasına sebep olabilir.
  • Şeker hastaları için tetikleyici olabilir.
  • Ağızda koku oluşmasını destekler.
  • Kanama sorunu olan kişilerin tercih etmemesi gerekir.
  • İçerisinde bol miktarda kükürt yer alır, tüketimi fazla yapıldığında zehirlenme ihtimali yüksektir.

Soğan Tohumunu Ne İşe Yarar?

Soğan tohumu kullanılırken soğanı eser miktarda tüketmek önem taşır. Her ne kadar yararları fazla olsa da soğanın zararları da bulunur. Bu zararlar ile karşılaşmamak adına soğan tohumunun kullanılmasında dikkat edilmesi gereken önemli unsur miktardır. Soğan tohumu özellikle kış aylarında gribal enfeksiyonlardan korunmak ve bağışıklığı güçlü tutmak için tüketilir.

Soğan Tohumu Nasıl Kullanılır?

Soğan tohumunun kullanımı oldukça geniştir. Kullanımı esnasında istenir ise çiğ tüketim yapılabilir istenir ise de pişirilerek tüketilebilir. Bu noktada tercih tamamen kişiye kalmıştır. Soğan özellikle kış aylarında her iki şekilde de yoğun olarak tüketilmektedir. Salatalarda yer alabileceği gibi yemeklerin içerisine de eklenebilir. Garnitür yaparken de soğan kullanılabilmektedir.

Soğan Tohumu Nasıl Tüketilir?

Soğan tohumu tüketilmek istenildiğinde belirli kurallara odaklanmak gerekir. Aç karnına soğan tüketimi yapmak yan etkileri ve zararları ortaya çıkarabilmektedir. Bu sebep ile soğan tohumu tüketimi yapılırken aç olmamaya özen gösterilmelidir. Soğanı tüketirken fazla miktarda tüketim yapmamaya da dikkat edilmelidir. Soğan hem çiğ hem de pişmiş olarak tüketilebilen bir gıdadır.

Soğan Tohumunun Besin Değeri Nedir?

Soğanın besin değerleri soğan türüne göre farklılık göstermektedir. 100 gramlık bir kuru soğan tohumunun besin değerleri şu şekilde olmaktadır:

  • Karbonhidrat oranı 9,34 gram
  • Protein oranı 1,1 gram
  • Yağ oranı 0,1 gram
  • Lif oranı 1,7 gram
  • Sodyum oranı 4 mg
  • Potasyum oranı 146 mg
  • Kalsiyum oranı 23 mg
  • A vitamini 2 iu
  • C vitamini 7,4 mg
  • Demir 0,21

Soğan Tohumunun Yan Etkileri Var Mı?

Soğan yan etkileri olan bir sebzedir. Soğan tohumunun yan etkileri şu şekilde açıklanabilir:

  • Mide yanması
  • Mide ekşimesi
  • Mide krampı
  • İshal
  • Gaz oluşumu
  • Vücudun farklı yerlerinde tahriş
  • Vücudun farklı yerlerinde kızarıklık
  • Gözyaşı oluşumu
  • Gözlerin acıması
  • Bulanık görme

Soğan Tohumu Nasıl Ekilir?

Soğan tohumunun ekileceği yer önemlidir. Hangi soğan tohumunun kullanılacağı da ekimi etkileyen unsurlar arasındadır. Soğan tohumunu ekimi açık arazide yapılabileceği gibi saksıda da yapılabilmektedir. Soğan tohumu ekiminde toprağın elenmiş, havalandırılmış ve bakımının yapılmış olması önem taşır. Çimlendirme için toprak ısısına önem verilmelidir.

Soğan Tohumu Ekimi
Soğan Tohumu Ekimi

Soğan Tohumu Ne Zaman Ekilir?

Soğan tohumunun ekileceği yer belirlendikten sonra zamana ve mevsim koşullarına da dikkat etmek gerekir. Soğan tohumu ekim zamanı için önerilen dönemler çoğunlukla ilkbahar, sonbahar ve yaz aylarıdır. Kış aylarında soğan ekilmesi genellikle tavsiye edilmez. Hasattan verim almak için ekim zamanına dikkat edilmelidir.

İlginizi Çekebilir: Soğan Tohumunun Özellikleri, Faydaları, Kullanımı, Tüketimi

İlginizi Çekebilir: Turp Tohumunun Özellikleri, Faydaları, Kullanımı, Tüketimi

İlginizi Çekebilir: Havuç Çekirdeği Tohumunun Özellikleri, Faydaları, Kullanımı

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu