Nasıl Ekilir

Yonca Tohumunun Özellikleri, Faydaları, Kullanımı, Tüketimi

Yonca tohumu bahçe ve tarla alanlarında rahatlıkla yetiştiriciliği yapılabilir. Akdeniz gibi ılıman iklimlerde daha çok sonbahar aylarında tohum ekimi sağlanır. Diğer bölgelerde ise özellikle serin iklimlerde ilkbahar dönemi tercih edilir. Yıllık bir bitki türüdür. Besleyicidir. Uzun yıllar rahatlıkla muhafaza edilebilir. Boyu 80 santime kadar ulaşırken kök derinliği 180 santime kadar çıkabilir. Çiftlik hayvanlarını beslemek için kullanılabilir. Yaklaşık 10 gün içinde filizlenme aşaması tamamlanarak fide haline getirilebilir. Kullanılırken özellikle mor çiçekli yapısının oluşmaya başladığı ana kadar dokunmadan düzenli aralıklarla sulanma uygulaması yapılmalıdır. Yonca tohumu çayı yapılarak tüketilebilir. Romatizmal ağrıların azaltılmasını sağlarken günlük hayatta oluşan stresin yatışmasını da katkı sağlar. Vitamin ve mineral açısından da oldukça zengin bir bitkidir.

Yonca Tohumunun Özellikleri Nelerdir?

Yonca tohumunun özellikleri sıralandığında halk arasında bilinen çok sayıda faydası bulunur. En önemli özelliği bağışıklık sistemini desteklemesidir. İçinde bol miktarda antioksidan özelliği bulunur. Bu kış aylarında oluşan vücut kırgınlığına da iyi gelir. Çocuklara çoğunlukla tercih edilir. Büyüme ve gelişimde hızlandırıcı bir etki sunar. Kalp rahatsızlıklarına da fayda sağlar.

Yonca Tohumunun Faydaları Nelerdir?

Yonca tohumunun faydaları oldukça fazladır. Pek çok hastalığın tedavisinde doğal yöntem takviye olarak kullanılır. Vitamin ve mineral açısından da zengindir. Yonca tohumunun yararları arasında şunlar yerini alır:

  • Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.
  • Emziren annelerin sütünü arttırır.
  • Mide problemlerine ve hazımsızlığa iyi gelir.
  • Yüksek kolesterolü olan kişiler için düşürücü etki sunar.
  • Mantar tedavisinde rahatlıkla kullanılabilir.
  • İdrar söktürücü özelliği bulunur.
  • Vücut romatizmasına iyi gelir.
  • İshal gibi metabolik problemlerde etkin çözüm sunar.
  • Kansızlığa karşı birebir doğal tedavi sağlar.

Yonca Tohumunun Zararları Nelerdir?

Yonca tohumunun zararından daha çok yararı bulunur ancak fazla tüketimden kaynaklı olarak cilt üzerinde olumsuz etkileri de görülebilir. Yonca tohumunun zararları şunlardır:

  • Fazla tüketimden kaynaklı olarak cilt üzerinde alerjik belirtiler fark edilebilir.
  • Tohumu çay yapılarak bitkisel yollarla tüketilmediğinde ağır gelebilir.

Yonca Tohumu Ne İşe Yarar?

Yonca tohumunun en bilinen faydası hazımsızlığına ve bağırsak sağlığına iyi gelişidir. Bağışıklık sistemine kuvvetlendirir. Antioksidan özelliği bu fırsatı sunar. Çocuklarda büyümeyi ve gelişimi daha hızlı hale getirir.

Yonca Tohumu Nasıl Kullanılır?

Yonca tohumu kullanımı takviye gıda olarak genellikle kullanılır. Diyet listelerinde içinde barındırdığı faydalar göz önünde bulundurularak sunulur. Yonca tohumu bitkisini yetiştirmek için kullanım süreci dikkatli bir şekilde gerçekleştirilerek çayı elde edilebilir. Yaprakları demlenerek çay olarak tüketilebilir. Bunun için bir bardak suyun içerisinde bir miktar bu bitkinin yaprağını eklemek yeterli olacaktır.

Yonca Tohumu Nasıl Tüketilir?

Yonca tohumu tüketimi sağlanırken genellikle çay olarak yaprakları değerlendirilebilir. Tabletli ya da kapsüllü şekilde de su yardımı ile tüketilerek kullanılabilir. Bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerin özellikle çocukların ve yaşlıların Yonca tüketimi sağlarken çok dikkat etmesi gerekir hatta tüketmemeye çalışılmalıdır. Piyasada genellikle diyetlerde takviye ürün olarak tercih edilir.

Yonca Tohumunun Besin Değeri Nedir?

Yonca tohumunun besin değeri yönüyle içerisinde çok sayıda vitamin ve mineral barındırır. Yeşil ve kuru ot yapısı kurutularak her mevsim rahatlıkla kullanılabilmeyi sağlar. Verimi oldukça yüksektir. Bölgeden bölgeye de değişebilir. B ve C vitamini açısından zengin olan Yonca tohumu de E vitamini ve K vitamini açısından da oldukça boldur. İçinde protein ve kalsiyum oranı dengeli olarak yer alır.

Yonca Tohumunun Yan Etkileri Var Mı?

Yonca tohumunun yan etkileri araştırıldığında belirgin bir yan etkisi fark bilinmemektedir. Sadece çok fazla tüketildiğinde cilde zarar verebilir.

Yonca Tohumu Nasıl Ekilir?

Yonca tohumu ekimi yapılırken toprağın yapısı ve tam durumuna bakılmalıdır. En fazla 2 santim aralığına kadar ekim işlemi sağlanır. Yoncanın tohumu büyük makineler ya da traktörler aracılığı ile sıralı ekim yapılarak sağlanır. Derinlik yaklaşık 0,6 santimdir. Sıralama aralarında mesafe 20 santim veya daha az olarak tercih edilir. Bir hafta içerisinde sonuç alabilmek mümkündür.

yonca tohumu ekimi
yonca tohumu ekimi

Yonca Tohumu Ne Zaman Ekilir?

Yonca tohumu ekim zamanı genellikle Akdeniz ikliminin yaygın olduğu bölgelerde tercih edilir. Akdeniz’in sıcak ikliminde sonbahar ayları Ekim için uygundur. Daha serin iklim yörelerinde ise ilkbaharda Ekim yapılması tercih edilir. Zamanlamayı belirlemede toprağın sıcaklık dengesi ve nemi etkilidir. Ekim işlemi yapıldıktan sonra çimlenme süresi yaklaşık 10 günü bulur. Oldukça suyu seven bir yapısı bulunur. Pilot sulama tekniği kullanılarak israfa neden olmadan rahatlıkla ihtiyacı olan su miktarı gün içinde sunulabilir. Günde iki kez sulamak yeterli olacaktır.

İlginizi Çekebilir: Safran Tohumunun Özellikleri, Faydaları, Kullanımı, Tüketimi

İlginizi Çekebilir: Korunga Tohumunun Özellikleri, Faydaları, Kullanımı, Tüketimi

İlginizi Çekebilir: Roka Tohumunun Özellikleri, Faydaları, Kullanımı, Tüketimi

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu