Nasıl Ekilir

Roka Tohumunun Özellikleri, Faydaları, Kullanımı, Tüketimi

Roka tohumu ülkemizde genellikle Güney bölgeler başta olmak üzere Batı bölgelerde rahatlıkla açık tarla alanlarında yetiştirilebilir. Soğuk bölgelerde kış aylarında örtü altı denen alanda, sıcak bölgelerde ise ağaç altlarında gölgelik kısımlarda yetiştirilmesi önerilir.

Roka tohumu sağlıklı bir yaşam için daha çok tercih edilen bir sebze türüdür. Düşük kaloriye sahip olduğu için özellikle diyet menülerinin vazgeçilmezi haline gelir.

Yeşil yapraklı ve acımsı bir bitki olan Roka Akdeniz’e özgü olarak biliniyor. Avrupa ve Amerika ülkelerinde de daha çok tüketimi sağlanan ve üretilen bir bitki olma özelliğini taşıyor.

Roka Tohumunun Özellikleri Nelerdir?

Roka tohumunun özellikleri K vitamini açısından oldukça zengin bir üründür. Bu da boğaz bölgesinde oluşan balgamı söktürücü bir özellik sunar.

  • Roka tohumu kokulu bir bitkidir. C vitamini açısından zengindir.
  • P ve K vitamini açısından da yüksek oranda bağışıklık destekleyici özellik sunar.
  • Hazımsızlığı engeller.
  • Böbrek için faydası vardır.
  • İdrar söktürücü özelliği bulunur.
  • Vücudun kuvvetini arttırır.
  • Zararlı toksinlerin dışarıya atılımını hızlandırır.

İlginizi Çekebilir: Ispanak Tohumunun Özellikleri, Faydaları, Kullanımı, Tüketimi

Roka Tohumunun Faydaları Nelerdir?

Roka içindeki mineral ve vitamin dengesiyle vücudun bağışıklığını kuvvetlendirir ve hastalıklara karşı koruru.

Roka tohumunun yararları arasında şunlar yer alır:

  • Özellikle son dönemlerin küçük yaş gruplarına kadar görülmeye başlanan kanser hastalığına karşı şifacı özellik sunar.
  • Güçlü bir antioksidan özelliği sunduğu için kış aylarında özellikle bağışıklık kuvvetlendirici etkisi de bulunur.
  • Bağırsak ve akciğer kanserinde şifacı özellik sunar.

Roka Tohumunun Zararları Nelerdir?

Roka tohumunun faydası kadar zararı da bulunur. Bu durum çok fazla tüketildiğinde ortaya çıkar.

Roka tohumunun zararları arasında şunlar yerini alıyor:

  • Kalp rahatsızlıklarını tetikler.
  • Kan hastalıklarına beraberinde getirir.
  • Fazla tüketimden kaynaklı olarak gaz problemine neden olur.

Roka Tohumu Ne İşe Yarar?

Roka tohumu içinde bulunan lifler sayesinde kolon kanserine karşı etki oluşturur. Bağırsak hareketlerinde verimliliği arttırırken kolon alanının temizlenmesine de katkısı sunar.

İçerisinde çok sayıda mineral antioksidan barındıran Roka, vücutta oluşan toksinlerin dışarıya atılmasını sağlar. Karaciğer dostu olan Roka saç dökülmesine karşı verimsizliği azaltan bir etki de sunar.

Roka Tohumu Nasıl Kullanılır?

Roka tohumu kullanımı taze olarak yetişen roka yaprakları toplanarak tüketimi sağlanır. Çeşitli sebzelerin yanında tüketilebileceği gibi salata yapımında da kullanılabilir. Özellikle içine bir miktar tulum peyniri ya da kaşar peyniri eklendiğinde ceviz ve zeytin ile beraber vitamin deposu lezzetli bir salata elde edilebilir. Bunun dışında et yemeklerinin yanında tatlandırıcı olarak kullanılabildiği gibi çorbalarla beraber de tüketilebilir.

Roka Tohumu Nasıl Tüketilir?

Roka tohumu tüketimi sağlanırken içerisine bir miktar sıcak su konarak süzdürülüp çay olarak içilebilir. Bunun dışında elde edilen roka yaprağı tek olarak pişirmeden tüketilebileceği gibi yiyeceklerle beraber özellikle çorba içlerinde ya da sebze olarak tüketimi sağlanabilir. Yüksek lif içermesi ile bilinen Roka tüketim sırasında düzenli bir süreç benimsenirse kolesterol seviyesinin düşürülmesine de destekler.

Roka Tohumunun Besin Değeri Nedir?

Roka tohumunun besin değerleri vitamin ve mineral açısından zengindir. Özellikle bol miktarda B vitamini barındırır. Lifli bir üründür. B9 vitamini adı verilen folat içeriği bakımından da zengindir.

İlginizi Çekebilir: Salatalık Tohumunun Özellikleri, Faydaları, Kullanımı, Tüketimi

Roka Tohumunun Yan Etkileri Var Mı?

Roka tohumunun yan etkileri belirgin bir yan etkisi bulunmamaktadır. Ancak aşırı tüketiminden kaynaklı olarak vücutta rahatsız edici gaz birikimine neden olabilir.

Roka Tohumu Nasıl Ekilir?

Roka tohumu ekimi verimli toprakta istenen bolluğu sunar. Ekim yapmadan yaklaşık bir gün önce nemli bir bez içinde bekletilmeli ve çimlenme hızı arttırılmalıdır. Saksı içerisinde ya da bahçede rahatlıkla dikimi sağlanarak kullanılabilir. En az 2’şer cm aralıklar ile toprağa yerleştirilmelidir. Kumlu toprakları seven Roka yarı gölge alanlarda rahatlıkla yetişebilir. Direk ışığa maruz kalmamalıdır. Ekimi yapılacak bölgede sıcaklığın 10 derecenin altına düşmesiyle beraber çimlenme ve gelişimde yavaşlama meydana gelir.

Roka Tohumu Ne Zaman Ekilir?

Roka tohumu ekim zamanı genellikle yaz ayları başta olmak üzere İlkbahar ve sonbaharda da ekimi yapılabilir. Tohumun kalitesi ekimin ve elde edilecek verimin yüksek olmasını destekler. Toprak verimliliği ve gübreleme aşaması tamamlandıktan sonra derinliği 1 cm sıra üzeri mesafesi 1 ile 2 cm sıralar arası mesafe ise 20 santim olması yeterlidir. Yetiştiriciliği yapılan roka tohumunun çimlenmesi ise 6 ile 8 gün arasında değişir.

Roka Tohumu Ne Zaman Ekilir
Roka Tohumu Ne Zaman Ekilir

İlginizi Çekebilir: Deve Dikeni Tohumunun Özellikleri, Faydaları, Kullanımı, Tüketimi

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu