Tohum Faydaları

Sumak Tohumunun Özellikleri, Faydaları, Kullanımı, Tüketimi

Sumak tohumu mevcut olan birçok faydası ile tam bir şifa kaynağı olarak işlev gören bir tohum çeşididir.

Sumak Tohumunun Özellikleri Nelerdir?

Sumak tohumu özellikle çok şifalı olan bir tohumdur. Sumak tohumunun özellikleri arasında da ilk olarak çok ekşi ve acımsı bir tada sahip olması yer alır. Ancak bu ekşi tat ağızda kötü bir lezzete dönüşmez. Rengi koyu kırmızı ya da bordo denilen bir yapıya sahiptir. Özellikle soğuk kış aylarında çay niyetine içilirse eğer nezle ve grip üzerinde çok büyük bir etkiye de sahiptir. Bu tohum Doğu Asya ve Afrika gibi kıtalara ait olan buralarda da çok tüketilen bir tohumdur.

İlginizi Çekebilir : Nijer Tohumunun Özellikleri, Faydaları, Kullanımı, Tüketimi

Sumak Tohumunun Faydaları Nelerdir?

Sumak tohumunun yararları arasına saymakla tükenmeyecek birçok fayda vardır. Bunlar şu şekilde sıralanır;

  • Nezle ve gribe iyi gelir.
  • Ateşi anında düşürücü etkisi vardır.
  • Bronşit ve astımı olanlar için önerilir.
  • Solunum istemini rahatlatır.
  • Akciğer enfeksiyonu ve buna benzer hastalıkları anında önler.
  • Eklem hastalığı olanlar için buna iyi gelir.
  • Kan basıncını dengeleyici bir etkisi vardır.
  • Damar sertliği gibi hastalıklara iyi gelir.

Yukarıda sayılan hastalıkların dışında sumak tohumu daha birçok hastalığa iyi gelen bir etkiyi barındırır. Bir şifa deposu olarak işlev görür.

Sumak Tohumunun Faydaları
Sumak Tohumunun Faydaları

İlginizi Çekebilir : Semizotu Tohumunun Özellikleri, Faydaları, Kullanımı, Tüketimi

Sumak Tohumun Zararları Nelerdir?

Sumak tohumunun faydaları olduğu kadar kimi zaman çok aşırı tüketildiğinde zararları da ortaya çıkmaktadır. Sumak tohumunun zararları ise şu şekilde sıralanır;

  • Midede şişkinliğe neden olur.
  • Bir anda iştahı kapatıcı bir etkisi ortaya çıkabilir.
  • Aniden ateş yükselebilir.
  • Karın ağrısı gibi çeşitli ağrılara neden olabilir.

Yukarıda sıralanan her bir zararlı etki sadece çok aşırı alındığı zaman ortaya çıkmaktadır. Bu etkiler ise vücut üzerinde kalıcı bir hasara yol açmaz. Sadece etkilerin geçmesi için bir müddet tohumdan uzak durulabilir.

Sumak Tohumu Ne İşe Yarar?

Sumak tohumu barındırdığı şifalı özellikleri ile anında ön plana çıkar. Bunlar arasında bağışıklığı güçlendirmesi ilk sırada yer alır. Özellikle bağışıklığı çok zayıf olan bireyler üzerinden etkilidir. İdrar söktürücü olarak işlev görür. Anne sütü az olanlar için bunu arttırmada rol oynar. Sindirim sistemini anında düzenler. İştahı çok sık kapalı olanlar için düzenli tüketilirse eğer anında açar. Birçok kişide kemik ağrısı çok sık ortaya çıkar. Özellikle bu kemik ağrılarını giderip kemiklerin rahatlamasına yardımcı olur. Boğaz ve bademcik ağrısı çok sık olanlar için bunu anında giderir.

Sumak Tohumu Nasıl Kullanılır?

Sumak tohumunu kullanmak isteyenler için bu alanda ilk akla gelen çaydır. Sumak tohumu kullanımı için çay olarak demleyip bunu günlük olacak şekilde tüketebilirsiniz. Çay olarak tüketildiği zaman zihni açıcı yönde rol oynar. Üstelik çay olarak daha hafif olur. Ayrıca sumak ekşi sevenler için günlük çok az miktarda olacak şekilde ağza atılabilir. Böyle tüketilirse eğer özellikle iştahı açıp sindirimi düzenler.

Sumak Tohumu Nasıl Tüketilir?

Sumak tohumu tüketimi de burada ön plana çıkan diğer bir konudur. Tüketim için günlük ne kadar miktar alınması ve hangi aralıklarla alınması gibi durumlar ortaya çıkar. Öncelikle günlük sabah ve akşam olacak şekilde tüketimi sağlanabilir. Çay olarak en fazla  2 bardak olacak şekilde alınabilir. Özellikle çok fazla tüketilmemesine önem verilmelidir. Çok sık tüketilirse eğer bu durum yan etkilere yol açabilir. Akşamları da yemekten sonra alınırsa sindirim için çok etkili olur

Sumak Tohumunun Besin Değeri Nedir?

Sumak tohumu içerdiği besin değerleri ile oldukça zengin bir içeriğe sahiptir. Sumak tohumunun besin değerleri ise şöyledir. Karbonhidrat, yağ, lif, protein, vitamin, potasyum, sodyum, kalsiyum ve demirdir. Bu besin değerleri ile sumak tohumu oldukça sağlıklı ve faydalı bir içerik sunar.

Sumak Tohumunun Yan Etkileri Var Mı?

Sumak tohumunun yan etkileri yok denecek kadar azdır. Sadece çok aşırıya kaçılacak şekilde tüketilirse ortaya bir takım yan etkiler çıkabilir. Bunlar arasında karında şişkinlik, baş ağrısı ve ağırlık hissine sahip olma gibi durumlar sıralanır. Ancak bunlar dışında büyük çaplı bir yan etki ortaya çıkmaz. Üstelik bu yan etkiler de kısa sürede geçer. Sumak tohumu bağışıklık sistemine güçlü etki eden bir tohum çeşididir.

İlginizi Çekebilir : Kimyon Tohumunun Özellikleri, Faydaları, Kullanımı, Tüketimi

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu