Tohum Çeşitleri

Bamya Tohumunun Özellikleri, Faydaları, Kullanımı, Tüketimi

Bamya tohumu en çok tüketilen gıdalar arasında yer alır. Hem besin değeri ile hem de sağlıklı oluşu ile ön plana çıkar. Gıda alanında kendine geniş bir kullanım sahası yaratır. Özellikle kış aylarında en çok tüketilen besinlerin başında gelir.

Bamya Tohumunun Özellikleri Nelerdir?

Son yıllarda adından sıkça söz edilen bamya tohumu özellikleri ile ön plana çıkar. Bamya tohumunun özellikleri merak edenler için şöyle sıralanabilir;

  • Mineral ve vitamin zenginliği ile bezenmiştir.
  • Tüylü dış bir çepere sahiptir.
  • Boyut olarak hem büyük hem de küçük olanları vardır.
  • Bamyanın iç kısmında yapışkan kıvamda bir sıvı vardır. Bu sıvı, yemeğin içinde viskoz kıvamında suyun oluşumunu engeller.

Bamya Tohumunun Faydaları Nelerdir?

Bamya tohumu fayda açısından geniş bir alanı işgal eder. Çok sevilmeyen bir besin olsa da oldukça faydalı bir gıdadır. Bamya tohumunun yararları ise şunlardır;

  • B grubu vitaminlerini içerir.
  • Enfeksiyona karşı vücudu korur.
  • Kansere karşı koruyucu etkisi vardır.
  • Sindirim sisteminin düzenlenmesinde etkilidir.
  • Bilişsel açıdan fonksiyonları düzeltir ve iyileştirir.

İlginizi Çekebilir: Maydanoz Tohumunun Özellikleri, Faydaları, Kullanımı, Tüketimi

Bamya Tohumunun Faydaları
Bamya Tohumunun Faydaları

Bamya Tohumunun Zararları Nelerdir?

Bamya tohumunun faydaları olacağı gibi zararları da vardır. Bamya tohumunun zararları ise şunlardır;

  • Alerjik rahatsızlığı olanlar için bunu tetikler.
  • Kronik rahatsızlığı olanlar tüketmemelidir.
  • Düzenli ilaç kullananlar tüketmemelidir.
  • Hamile kadınlar için bamya tüketimi önerilmez.
  • Direkt yutulması halinde boğazda kalabilir.

Bamya Tohumu Ne İşe Yarar?

Bamya tohumu bir lif kaynağı olarak karşınıza çıkar. Özellikle mineral eksikliği yaşayanlar için bunu giderir. Vücutta biriken toksinlerin atılmasında da yardımcı olan bir etkisi vardır. İdrar yolu enfeksiyonları için giderici bir ilaç görevini üstlenir. Ayak mantarı oluşumunu önler. Yorgun vücutlar için enerji verici bir özelliğe de sahiptir. Damar rahatsızlığı yaşayanlar için damar tıkanıklığını açıcı bir göreve sahiptir. Kan şekeri yüksek olanlar için bunu dengeleyici bir gıdadır. Kabızlık sorununu çok sık yaşayanlar için ön plana çıkar.

Bamya Tohumu Nasıl Kullanılır?

Bamya tohumu tek düze değil farklı kullanım olanaklarını da sunar. Bamya tohumu kullanımı için ilk öne çıkan tohumun ezilip yoğurt ile karıştırılmasıdır. Böylece sindirimi de kolay olur. Toz halindeki bamya tohumu kaynar suya konularak da tüketilebilir. Suda demleyerek tıpkı bir çay gibi içilebilir. Bamya tohumu ezildikten sonra hiçbir şeye karıştırılmadan da tüketilebilir. Ancak bunun için çok iyi ezilmesi gerekir. Bunun yanı sıra ezilmiş olan tohum bal ya da pekmez ile de karıştırılıp kullanılabilir.

Bamya Tohumu Nasıl Tüketilir?

Bamya tohumunu tüketmek için birkaç alternatif öne çıkar. Bamya tohumu tüketimi için aç karnına bir kaşık zeytinyağı ile yemek önerilir. Özellikle toz halinde tüketemeyenler için macun kıvamına getirilip tüketmek de mümkün. İştahı açmak için sabahları aç karnına bir kaşık tüketilebilir. Toz halinde tüketirken su içine katılması da önerilir. Çünkü toz halinde boğaza yapışması riski ortaya çıkabilir. Bu riski önlemek için su ile karıştırılabilir. Bamya kürü hazırlanıp cilde de sürülebilir. Cilde iyi gelen bir etkisi de vardır.

İlginizi Çekebilir: Akasya Tohumunun Özellikleri, Faydaları, Kullanımı, Tüketimi

Bamya Tohumunun Besin Değeri Nedir?

Bamya tohumu besin değer açısından oldukça zengin olan bir gıdadır. Bamya tohumunun besin değerleri alanında şunlar sıralanabilir;

  • Lif kaynağı.
  • Vitamin ve mineral içerir.
  • B6 vitamini
  • Magnezyum
  • Kalsiyum
  • Sodyum
  • Karbonhidrat

Yukarıda sayılan besin değerleri bamyada en çok öne çıkan değerlerdir. Bir bamyada yukarıda sayılan tüm besin değerleri mevcuttur. Bu besin değerleri ise insan sağlığı için önem taşıyan ve gerekli olan değerlerdir. Bu yüzden bamya tüketimi sağlık açısından ön plana çıkan bir gıdadır.

Bamya Tohumunun Yan Etkileri Var Mı?

Bamya tohumu yan etki açısından çok fazla etkiye sahip değildir. Sadece alerjik reaksiyonu olanlar için belli bir etkisi vardır. Bamyaya ya da tüylü besinlere karşı alerjisi olanlar mevcuttur. Bu alerjik reaksiyonu bamya tetikleyebilir. Bunun için dengeli beslenmeye dikkat edilebilir. Bamya tohumunun yan etkileri birçok besine göre yok denecek kadar azdır. Sağlık açısından ön plana çıkan bir gıdadır. Sadece aşırı tüketimden kaçınılabilir. Belli bir tüketim çerçevesinde zararlı bir yan etkisi ortaya çıkmaz. Bunun dışında bamya her yaş grubundan herkesin tüketimine uygun olan bir besindir.

İlginizi Çekebilir: Bamya Tohumunun Özellikleri, Faydaları, Kullanımı, Tüketimi

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu