Nasıl Ekilir

Fasulye Tohumunun Özellikleri, Faydaları, Kullanımı, Tüketimi

Fasulye tohumu kullanımı sırasında amaca göre iki farklı gruba ayrılır. Özellikle dikim ve gübreleme aşamasında farklı süreçleri barındırdığı için öncelikle bir tercih yapmak gerekir. Fasulye tür olarak sırık fasulye ve oturak fasulye olarak iki gruba ayrılır. Ekimi yapılacak olan bölge iklim koşulları olarak daha ılıman bir ortam sunuyorsa sırık fasulye dikimi tercih edilir. Türkiye’de oldukça geniş bir alanda üretimi sağlanabilen fasulye tohumu sahil kesimi ve iç kesimlerde kolaylıkla yetiştirilebilir. Ülkemizde fasulye yetiştiriciliğinin en çok görüldüğü yer Karadeniz bölgesidir. Bunun yanı sıra Akdeniz ve Ege bölgelerinde de çokça tüketilir. Güney Amerika’dan dünyaya yayılmıştır. Besin değeri oldukça yüksektir. İçerisinde A, B1, B2 ve C vitaminlerini barındırır. Rahatlıkla sindirilebilir ve kan şekerini dengeler. Fasulye tohumunun kullanımı ise taze ya da kuru olarak tercih edilir. Daha çok sırık ve bodur fasulye türü mutfaklarda yerini alır. İsteğe göre mevsiminde konserve haline getirerek dondurulabilir, çoğu kişi kurutarak da tercih eder.

Fasulye Tohumunun Özellikleri Nelerdir?

Fasulye tohumu ülkemizde genellikle Nisan ve Mayıs aylarında Ekim yapmak için en uygun zaman olarak tercih edilir. Bölgenin ekolojik faktörleri de göz önüne alınarak iklim şartlarına uygun bir dönem kabul edilen Mayıs ayının son haftası kademeli ekim sürecine geçilir. Bu kademeli süreçte toprağı nemlendirmek için şeffaf bir naylondan yardım almak istenen çimlenme süresini 6 ile 10 günde sunar. Fasulye tohumunun özellikleri:

  • Fasulye tohumu Oturak ve Sırık fasulye olarak iki gruba ayrılır.
  • Fasulye tohumu genellikle daha çok suyu iyi emebilen ve ısıyı köklerine kadar alabilen topraklardan hoşlanır.
  • Kireçli ve taşlı topraklardan uzak tutmak gerekir.
  • Sırık fasülye bakım süreci oldukça kolay olduğu ve daha çabuk ürün alınabildiği için tercih edilir.
  • Fasulye tohumu ekimi yapmak isteyen bir kişinin daha çok ısı ve su dengesini seven bir yapıda olduğunu bilmesi gerekir. Toprak çok sert ve kireçli olduğunda istenen verim elde edilemeyebilir.

Fasulye Tohumunun Faydaları Nelerdir? 

Fasulye tohumu insan metabolizmasının %84.1 oranına kadar sindirilebilirliğe sahip bir özellik sunar. Vücutta yer alan asidi nötralize etme özelliği sunmakla beraber A vitamini, B ve C vitamini yönüyle de oldukça zengindir. Karbonhidrat kaynağı ve bitkisel bir mineral kaynağı sunar. Fasulye tohumun yararları:

  • Taze ve kuru fasulyenin insan cildini yenileme ve parlaklık verme özelliği bulunur. Özellikle bağ dokunun oluşmasını hızlandırırken saç ve tırnak kırılmalarına da iyi gelir.
  • Fasulyenin içerisinde bol miktarda folik asit bulunur. Bu genellikle bebeğin anne karnında daha sağlıklı büyümesini destekler.
  • Vücudun genel metabolizmasını düzenler.
  • Kemik sağlığı açısından kuvvet verir. Tam bir kalsiyum deposudur. İçinde bol miktarda K ve A vitamini barındırır. Bu da kemik erimesini ve kemik bozulmasını önler.
  • Son yıllarda gençlerde de görülmeye başlayan kalp krizi riskini azaltır.
  • İçerisinde bol miktarda antioksidan özelliği barındırır. Bu da vücutta iltihap birikmesini engeller.
  • Toksin atıcı özellik sunar.
  • Görme duyusunun gelişimine katkı sunar.
Fasulye Tohumunun Faydaları
Fasulye Tohumunun Faydaları

Fasulye Tohumunun Zararları Nelerdir? 

Fasulye tohumunu gereğinden fazla tüketmek vücutta zararlı etkilere neden olabilir. Besleyiciliği yüksek oldukça yüksek olduğu için vücudun genel metabolizmasını ve kan değerini bir anda tersine çevirebilecek bir zarara da neden olabilir. Ölçülü tüketildiğinde elde edilen faydaları sınırı aşıldığında bir süre sonra zarara dönüşebilir. Fasulye tohumunun zararları arasında şu özellikler yerini alır:

  • Bilinçsizce tüketimden kaynaklı olarak kan şekeri seviyesini yükseltir.
  • Midede hazımsızlık problemine neden olur.
  • Nadir rastlansa da çiğ olarak sürekli tüketildiğinde zehirlenmeye neden olabilir.
  • Aşırı tüketimi vücutta özellikle gaz problemi ve ishali beraberinde getirir.
  • İleri boyutlu olarak sindirim problemleri oluşur.

Fasulye Tohumu Ne İşe Yarar?

Fasulye tohumu içerisindeki sağlıklı vitamin dengesi ile vücuda farklı faydalar sunar.

  • Kullanım açısından A ve C vitaminin yönü ile zengindir.
  • Kazandırdığı zenginlik folik asit ve potasyum oranı ile de dengelenir.
  • Özellikle kötü kolesterolün düşmesine etki eder.
  • Vücuda antioksidan özelliği de sunar.

Fasulye Tohumu Nasıl Kullanılır?

Fasulye tohumu öncelikle toprak ısısının esas derecesini alabilmesi için bir gün boyunca suda bekletilir. Ardından nemli bir bez içerisine alınır ve çimlenme oranı arttırılır. Fasulye tohumu kullanımı için en uygun toprak ısısı 10 ile 20 derece arasındadır. Yaklaşık 10 günde çimlenme belirtisi gösterir. Çimlenme aşamasında yüksek sıcaklık ister. Ancak meyve bağlama döneminde sıcaklık zarar verebilir. Fideler fark edildiğinde yaklaşık 3 metreye kadar sağlamlığı bulunan sırıklar ile sağlamlaştırılır. Sıcak havalarda fideler sürekli olarak sulanmalıdır. Çiçeklenip meyve verdiğinde kökünün kurumasına engel olabilmek için 4-5 günde bir sulanması yeterli olacaktır. İsteğe göre 2 hafta aralıklarla gübre şerbeti ekleyerek toprağın verimi arttırılabilir.

Fasulye Tohumu Nasıl Tüketilir?

Fasulye tohumu tüketimi cinsine göre değişir. Bazı türler kuru olarak tüketilebilir bazıları ise tazeyken tercih edilir. Fasulye kaynatılarak, fırınlanarak ya da kızartılarak tüketilebilir. Taze konserve, turşulama kullanma yöntemi kullanılarak da tercih edilir. Yeşil fasulye ya da kuru fasulye oluşuna göre de saklanma ve tüketilme süreci farklılık gösterir. Özellikle yeşil fasulye 7 ile 10 güne kadar rahatlıkla buzdolabında saklanabilir. Derin dondurucularda ise bu süre daha da uzun tutulur.

Kuru fasulye ise 1 yıl ve daha fazla bir sürede nemden uzak serin bir bölgede muhafaza edildiğinde rahatlıkla tüketilebilir.,

Fasulye Tohumunun Besin Değeri Nedir?

Fasulye tohumunun besin değerleri protein ve karbonhidrat yönü ile oldukça zengindir. A, B ve C vitamini yönüyle zengin olan fasulye özellikle bol miktarda potasyum içerir.

  • Lifli bir gıdadır. Cilt sağlığına da iyi gelir.
  • İçerisinde sunduğu demir kemik gelişimini destekler.
  • Bol protein taşıması vücuda enerji sunar ve metabolizmanın hızlanmasını destekler.
  • Bol miktarda folik asit içerir. Bu da anne karnındaki bebeğin sağlıklı gelişimini destekler.
  • Lifli yapısı tokluk sunar.

Fasulye Tohumunun Yan Etkileri Var Mı?

Fasulye tohumunun belirgin bir yan etkisi bulunmaz. Fasulye tohumun yan etkileri dendiğinde;

  • Özellikle siyah fasulyenin tüketimine dikkat edilmesi gerekir. İleri boyutlu gaz sancısı ve ishal vakası ile karşılaşılabilir.
  • Tüketimde aşırıya kaçıldığında sindirim problemlerini yol açabilir.

Fasulye Tohumu Nasıl Ekilir?

Fasulye tohumunu ekebilmek için toprak ısısının yüksek olmasına dikkat edilmesi gerekir. Özellikle sıcak mevsimlerde sıcak toprağa ekim yapılır. Fasulye tohumu ekimi sırasında toprağın yaklaşık 5 santim derinine ekim işlemi gerçekleşir. Sıralı bir şekilde 8, 10 ve 12 santim olarak aralıklı mesafelerle ekim süreci yapılır. Bölgede en az 5 en fazla 7 tohum konabilir ve toprağın üzeri kapatılır. Süreçte filizlenme fark edildiğinde dalın dip alanlarına çubuk dikimi yapılır.

Fasulye Tohumu Ne Zaman Ekilir?

Fasulye tohumu ekim zamanı genellikle en uygun ekolojik şart sunduğu için Nisan ve Mayıs aylarında ekimi yapılır. Kademeli ekim sürecine ise Mayıs ayının son haftasında giriş yapılır.

İlginizi Çekebilir: Ata Tohumunun Özellikleri, Faydaları, Kullanımı, Tüketimi

İlginizi Çekebilir: Teff Tohumunun Özellikleri, Faydaları, Kullanımı, Tüketimi

İlginizi Çekebilir: Karanfil Tohumunun Özellikleri, Faydaları, Kullanımı, Tüketimi

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu