Tohum Özellikleri

Ata Tohumunun Özellikleri, Faydaları, Kullanımı, Tüketimi

Ata tohumu sağlıklı yaşama isteği bulunan her bireyin tüketmek istediği, içinde yüksek oranda vitamin ve mineral dengesi barındıran bir tohum özelliği sunar. Kalitelidir raf ömrü kısadır çünkü doğaldır. Şekilsel olarak birbirinden farklı simetrilere sahip olarak yetiştirilir. Ülkemizde yetiştiriciliğinin yapılabilmesi için uygun iklim koşulları bulunur. Yaz döneminde özellikle Ege ve Akdeniz bölgesinde doğal yetiştirilme koşullarını sunar. Kış döneminde de daha çok Karadeniz ve Doğu bölgeleri tercih edilir. İç Anadolu’da da yaygın olarak yetiştiriciliği yapılabilir.

Ata tohumunun hiçbir şekilde genetiği ile oynanmamıştır. Her türlü iklim koşuluna da dayanıklılık gösterir. Sürdürülebilir yapısı daha çok tercih edilmesine sağlar. Özellikle atalık tohum oluşumu için en az 3 kere ekim işleminin tamamlanması gerekir. Her tohumun verdiği ürün farklı olabilir. Rengi ya da tohumun boyu farklılık gösterebilir.

Ata Tohumunun Özellikleri Nelerdir?

Ata tohumunun özellikleri sıralandığında en önce yerli tohum olarak da bilinmesi ile meşhurdur. Üzerinde herhangi bir işlemin yapılmadan yıllar önce tüketilmiş en doğal haliyle bugün de kullanılabilmesi sağlanır. Özellikle genetiği ile oynanmadığı için saf ve doğaldır. DNA dizilimi doğal ve sürdürülebilirdir. Nesilden nesile aktarılır. İlk hali ile rahatlıkla korunulabilir.

Ata tohumu barındıran meyve ve sebzeler mevsiminde yetiştirilmeli ve tüketimi sağlanmalıdır. Ata tohumu bulunan bir meyve ya da sebzeyi mevsimi dışında tüketmek ve bulabilmek mümkün değildir. Uzun süre dolapta saklanamaz. İçerisinde herhangi bir koruyucu madde bulunmaz.

Ata Tohumunun Özellikleri
Ata Tohumunun Özellikleri

Ata Tohumunun Faydaları Nelerdir?

Ata tohumunun faydaları saymakla bitmez. Ancak en temelinde genetiği ile oynanmadığı için katkı maddesi olarak ürün tüketebilmeyi destekler. Ata tohumunun yararları arasında şunlar yerini alır:

  • DNA genetiği ile oynanmamıştır.
  • Doğal ve meyve ve sebze tüketebilmeyi sağlar.
  • Besleyici özelliği bulunur.
  • GDO’lu ürünlerin sebep olduğu bağlılık ve açlık hissini ortadan kaldırır.

Ata Tohumunun Zararları Nelerdir? 

Ata tohumunun zararları araştırıldığında vücuda herhangi bir zararı bulunmaz. Meyve ve sebzelerin doğal olarak tüketilmesini sağlar.

Yıllarca çocuk vücut gelişimini olumsuz olarak etkileyen GDO’lu ürünlere ve hibrit tohuma karşı savaş açan bir özelliği de bulunur.

Ata Tohumu Ne İşe Yarar?

Ata tohumlu ile mevsim dışında meyve ve sebze üretimi mümkün olmuyor. Bu da mevsiminde taze ve GDO’suz ürünlere ulaşabilmeyi kolaylaştırıyor. Çok uzun süreli olarak dayanıklılık göstermiyor. Bunun nedeni olarak da içerisinde herhangi bir katkı maddesinin bulunmaması olarak görülüyor. Uzun yıllar sağlıklı yaşamak isteyenler için öneriliyor.

Ata Tohumu Nasıl Kullanılır?

Endemik bitki türlerinden oluşan genetiği değiştirilmemiş ve DNA’sı bozulmamış Ata tohumu kullanımı özellikle Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetiştirilerek sunulur. Soğuk aylarda yetiştirilmemesine dikkat edilir.

Ata tohumu tüm gıdalarda rahatlıkla kullanılabilir. Kullanım miktarına önem verilmesi gerekir. İşlem görmemiş toprak içerisinde kullanılan bu tohum besinlerde kaliteyi sağlar. Kolaylıkla bozulmayan ürünler saklanma koşullarına dikkat edildiğinde belirli bir süreye kadar tüketimi sağlanabilir.

Ata Tohumu Nasıl Tüketilir?

Ata tohumu tüketimi genellikle meyve ve sebze içerisinde kullanılarak tüketilir. Ülkemizde doğal üretim projesi kapsamında belirli illere göre üretim sahası oluşturulmuştur. Patates, Pancar, Ispanak, Bakla, Mercimek, Mısır, Buğday, Turp, Yulaf ve benzeri çok sayıda sebze ve meyvenin doğal olarak tüketilmesini sağlar.

Ata Tohumunun Besin Değeri Nedir?

Ata tohumunun besin değerleri oldukça yüksektir. Doğal bir yapıya sahiptir. Vitamin ve mineral dengesi açısından da gelişmiştir çünkü GDO barındırmaz.

Ata Tohumunun Yan Etkileri Var Mı?

Ata tohumunun yan etkileri araştırıldığında gözle görülen bir yan etkisi bulunmamaktadır.

Ata Tohumu Nasıl Ekilir?

Ata tohumu ekimi genellikle Nisan ve Mayıs aylarında toprağa ekilir. Öncesinde çimlenebilmesi için ıslak bez bir ıslak bir bez içerisinde tohumlar saklanır. Ekim yapılacağı zaman toprakta yaklaşık 6 santim civarında bir çukur açılarak tohum yerleştirilir ve üzeri yeniden toprakla kapatılır. Uygun hava koşulları sağlandığında ekim işlemi gerçekleştirilebilir.

Ata Tohumu Ne Zaman Ekilir?

Ata tohumu ekim zamanı genellikle Mayıs ayı ve sonrasında ekilmeye başlanır. Çimlenme en az 3 gün sürecektir. Bu süre 5 günü de bulabilir. Ekiminin yapılacağı toprağın kireçli ya da killi yapıda toprak olmamasına dikkat edilmelidir. Toprak üzerinde herhangi bir kimyasal işlem uygulanmamış olmalıdır. Gübre eklenmesi bahçede yapılacak Ata tohumu filizlendirmesinde dikkatli şekilde ve orantılı olarak sağlanmalıdır.

İlginizi Çekebilir: Teff Tohumunun Özellikleri, Faydaları, Kullanımı, Tüketimi

İlginizi Çekebilir: Karanfil Tohumunun Özellikleri, Faydaları, Kullanımı, Tüketimi

İlginizi Çekebilir: Enginar Tohumunun Özellikleri, Faydaları, Kullanımı, Tüketimi

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu