Tohum Özellikleri

Kimyon Tohumunun Özellikleri, Faydaları, Kullanımı, Tüketimi

Kimyon tohumu hoş kokusu ile dikkat çeken ve oldukça lezzetli olan bir tohum çeşididir. Bugün en çok tüketilen tohum çeşitleri arasında da yer almaktadır.

Kimyon Tohumunun Özellikleri Nelerdir?

Kimyon tohumu kendine has farklı birçok özelliğe sahiptir. Kimyon tohumunun özellikleri arasında öncelikle ana vatanı gelir. Ana vatanı Orta Doğu ve Akdeniz’dir. Özellikle Türkler ve Araplar arasında çok sık kullanılır. Yoğun oranda protein ve karbonhidrat içerir. Hoş bir tadı ve kokusu vardır. Tat ve kokudan dolayı da birçok yemeğin içine çeşni olarak konulur. Yemeklere farklı aromatik bir tat verir.

Kimyon Tohumunun Faydaları Nelerdir?

Kimyon tohumunun yararları da çok fazla vardır. Bu yararlara şu şekilde değinilebilir;

  • Sindirim rahatsızlığı olanlar için bunu anında giderir.
  • Çocuklar için kas ve kemik gelişimine yardım eder.
  • Diyabet tedavisinde kullanılır.
  • Kolesterolü yüksek olanlar için bunu anında düşürür.
  • Gıdadan kaynaklı olan tüm hastalıkları önler.
  • İlaç bağımlısı olan bireyler için onları bu bağımlılıktan kurtarır.
  • Astım ve bronşite iyi gelir.
  • Kanser tedavisinde etkilidir.
  • Kalp sağlığını korumada çok iyidir.

İlginizi Çekebilir: Süpürge Tohumunun Özellikleri, Faydaları, Kullanımı, Tüketimi

Kimyon Tohumunun Faydaları
Kimyon Tohumunun Faydaları

Kimyon Tohumunun Zararları Nelerdir?

Kimyon tohumu özellikle çok sayıda faydayı barındırır. Ancak aşırıya kaçılacak şekilde alınırsa bir takım zararları da ortaya çıkabilir. Kimyon tohumunun zararları ise şu şekilde sıralanır;

  • Baş ağrısı yapar.
  • Kişide yoğun oranda halsizliğe neden olur.
  • Bir anda üşüme isteği gelir.
  • Enerji kaybına neden olur.

Yukarıda sıralanmış olan tüm zararlı etkiler sadece aşırı alındığı zaman ortaya çıkmaktadır. Bu zararlı etkilerden kurtulmak adına günlük belli dozlar etrafında tüketimi sağlanabilir. Ancak bu zararlı etkiler vücut üzerinde kalıcı bir hasara da neden olmaz.

Kimyon Tohumu Ne İşe Yarar?

Kimyon tohumu akne ve sivilcelerden kurtulmak isteyenlere önerilir. Tüm deri hastalıkları üzerinde etkilidir. Saç dökülmesi ve kepeklenme yaşayanlar için önerilir. Saçları ve köklerini anında güçlendirir. Kimyon zayıflatmada da etkili olan bir içeriğe sahiptir. Vücutta yağa neden olmaz. Kan dolaşımını hızlandırır. Damardan kaynaklı hastalıkların oluşmasının önüne geçer.

Kimyon Tohumu Nasıl Kullanılır?

Kimyon tohumu kullanımı için genellikle çay şeklinde kullanımı ön plana çıkmaktadır. Kaynatılmış olan suyun içini bir tutam kimyon tohumu eklemek yeterli olacaktır. Çayının içilmesi hazmı da kolaylaştırır. Üstelik çok hoş bir kokusu vardır. Bu koku insanı dinlendirir. Stresin azalmasına yardım eder. Lezzetli çok hoş olduğu için ağızda kötü bir tat bırakmaz. Ayrıca tohumunu bazı yemeklerin içine atıp yemeğe lezzet katmak da mümkündür. Çünkü kimyon genel olarak da bir baharat çeşididir.

İlginizi Çekebilir: Lavanta Tohumunun Özellikleri, Faydaları, Kullanımı, Tüketimi

Kimyon Tohumu Nasıl Tüketilir?

Kimyon tohumunun hangi aralıklarla tüketileceği de merak edilir. Kimyon tohumu tüketimi için eğer çay olarak içilecekse günlük en fazla 3 bardak olacak şekilde alınması tavsiye edilir. Ayrıca sabahları ya da akşamları hem aç hem de tok karnına alınmasında bir sakınca yoktur. Ancak akşamları daha rahat bir uyku çekilmesi isteniyorsa eğer bunun için yatmadan bir saat öncesinden içilebilir.

Kimyon Tohumunun Besin Değeri Nedir?

Kimyon tohumunun besin değerleri de içerik açısından çok zengindir. Besin değerleri olarak magnezyum, sodyum, potasyum, B6 vitamini, şeker, protein, karbonhidrat ve yağ vardır. Tüm bu besin değerlerine kimyon tohumu ile ulaşmak mümkün. Bu sayılan besin değerleri genel olarak insan sağlığı için de gereksinim duyulan besin değerleridir. Eğer biri bile alınmazsa sağlık tehlikeye girebilir. Fakat kimyon tohumu ile tüm bu besin değerlerine ulaşmak mümkün.

Kimyon Tohumunun Yan Etkileri Var Mı?

Kimyon tohumunun belli başlı yan etkileri yoktur. Kimyon tohumunun yan etkileri sadece çok aşırıya kaçılacak şekilde bir tüketim olursa ortaya çıkmaktadır. Üstelik bu yan etkiler de kalıcı bir hasara ya da sağlık sorununa neden olmaz. Bu yan etkiler arasında uyuşukluk hissinin yaşanması, İştah kaybı ve ateşim yükselmesi gibi durumlar ortaya çıkar. Ancak bunlar da geçici olarak görülür. Kısa bir süre içinde de tüm bu yan etkiler kendiliğinden ortadan kaybolur. Genel olarak hem lezzeti, hem kokusu hem de sunduğu faydaları ile kimyon tohumu sağlıklı bir içeriğe sahiptir. Bugün tüketimi yurt içinde ve yurt dışında çok fazla yapılmaktadır.

İlginizi Çekebilir: Semizotu Tohumunun Özellikleri, Faydaları, Kullanımı, Tüketimi

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu