Nasıl Ekilir

Orkide Tohumunun Özellikleri, Faydaları, Kullanımı, Tüketimi

Orkide tohumu oldukça hassas tohuma sahip bir özellik barındıran bitkidir. Daha çok toz renginde ve sarımtırak ile krem bir rengi tona sahiptir. Orkide tohumunu toplayabilmek ve bunu yeniden çoğaltmak pek de kolay değildir. Çok fazla hava boşluğu bulunan toprak alanlarında yetiştirmek oldukça zordur. Sağlıklı bir drenaje edilmiş saksı toprağı içinde daha rahat verim alınabilir. Köklerin çürümemesi gerekir. Bu nedenle bahçe toprağı buna elverişli değildir.

Günümüzde nesli gittikçe tükenen ve tehlikede olan bir bitki türüdür. Ilık ve nemli ortamları daha çok tercih eder. Bakımı konusunda oldukça zahmetli ve zaman isteyen bir aşamaları bulunur. 3 yılda bir saksı değişimi yapılmalı ve kontrollü şekilde süreç sürdürülmelidir. Nem dengesi önemlidir. İlkbaharda dikilmesi en uygun olarak görülür. Özel karışım toprak ile daha çok verim sağlanabilir.

Orkide Tohumunun Özellikleri Nelerdir?

Orkide tohumunun özellikleri güzel kokusu ve güzel görüntüsü ile dikkat çeker. Dünyada 22.000’den fazla çeşidi bulunmaktadır. Genellikle tropikal iklime elverişli şekilde yetiştirilebilir. Halk arasında asaletin simgesi olarak bilinmektedir.

Orkidenin tohumları kumlu bir yapıya sahiptir. Rüzgarın etkisiyle ağaç kabuğu üzerinde ve yapraklarında yeşerme belirtisi gösterir. Olgunlaşma süreci ise 3 aya kadar gerçekleşir.

Orkide Tohumunun Faydaları Nelerdir? Maddeli

Orkide tohumunun yararları arasında şunlar yerini alıyor:

  • Yiyeceklerin içerisinde ya da çayı yapılarak tüketildiğinde bağırsakları rahatlatan bir özellik sunar.
  • Sindirim deminde belirli bir düzen oluşturur.
  • Kabızlık problemine son verir.
  • Bronşit ve öksürük rahatsızlıkları olanları için şifacı bir etki sunar.
  • Vücutta ani bir ısınma sağladığı için özellikle kış aylarında çayı yapılarak tüketilir.

İlginizi Çekebilir: Nane Tohumunun Özellikleri, Faydaları, Kullanımı, Tüketimi

Orkide Tohumunun Zararları Nelerdir? Maddeli

Orkide tohumunun zararları araştırıldığında insan sağlığına bulunan ortamdaki hava alanına herhangi bir zararı bulunmaz. Ancak orkide yetiştiriciliği oldukça zor ve meşakkatlidir. Bitkinin büyüme sürecinde farklı zarara uğraması bulunulan ev ortamında dahi mümkündür.

  • Genellikle orkide böceklenmesi adı verilen saksıda yetiştirilen orkidenin zarar görmesi olayı yaşanabilir. Genelde çiçeğin yaprak altına ya da dal kısımlarına yapışır ve burada sıvı salgılar.
  • Orkide’ye zarar verebilecek böcek türleri arasında Trips böceği yer alır.,
  • Genellikle taze yapraklar arasında gizlenir. Pamuklu bit beyaz renktedir.
  • Yapraklar üzerine kalıntı bırakır.
  • Genellikle çiçeğin iç kısımları yaprak dipleri ve boğum yerlerinde birikme gösterir.

Orkide Tohumu Ne İşe Yarar?

Orkide tohumu evde ya da sera alanlarında özel bir bakımla çiçeği elde edilir. Genellikle hediye olarak ya da sunum sofralarında güzel bir görüntü oluşturmak için kullanılır. Saflığın ve doğallığın simgesi olarak bilinir. Farklı renklerde ticareti yapılır. Orkide dekoratif unsur olarak kullanılmakla beraber çayı yapılarak tüketildiğinde de metabolik faaliyetlerde fayda sunar.

Orkide Tohumu Nasıl Kullanılır?

Orkide tohumu kullanımı aydınlık bir bölgede direkt ışık almadan gerçekleşir. Pencere önüne gün ışığını alacak şekilde yerleştirmek tohumda verimsizliğe neden olur. Oldukça bol sulu toprağa ihtiyacı bulunduğu için günde en az 4 en fazla 7 kere sulamak gerekir.

Orkide Tohumu Nasıl Tüketilir?

Orkide tohumu tüketimi özel bir yetiştirme süreci sonrası satışı yapılarak kullanılabilir. Yaklaşık 22 derece sıcaklıkta çimlendirme işlemi tamamlanır. 12 saat boyunca gün ışığı alacak bir yerde bulunmalıdır. Orkide filizi ilk tohumunu 4 ile 6 hafta sonra verir.

Orkide Tohumunun Besin Değeri Nedir?

Orkide tohumunun besin değeri oldukça yüksektir. Bu yönüyle sindirim problemlerinde hazımsızlıkta ve metabolizmanın kuvvetlenmesinde fayda sunar. Yaprakları çayı yapılarak tüketilebilir. Daha çabuk çimlenebilmesi ve bitkinin gür bir şekilde oluşabilmesi için tropikal bitki besini orkide için özel olarak kullanılabilir. Bitkinin kökleri bu besini çabucak içine alarak doğal gelişim sürecinde daha dayanıklı ve hızlı büyümesini destekler.

İlginizi Çekebilir: Fasulye Tohumunun Özellikleri, Faydaları, Kullanımı, Tüketimi

Orkide Tohumunun Yan Etkileri Var Mı?

Orkide tohumunu ekmek ve onu çimlendirerek büyütebilmek oldukça meşakkatli ve titizlikle geçirilmesi gereken aşamalarda oluşur. Görüntü ve koku olarak figüratif bir kullanım alanına sahip olan orkide tohumun yan etkileri bulunmamaktadır.

Orkide Tohumu Nasıl Ekilir?

Orkide tohumunun ekimi doğrudan toprağa ekilmez. Yapraktan elde edilen tohumlar toprağa ekilebilir. Nem derecesi önemlidir. Toprağın özellikle nemli olmasına dikkat edilmelidir ve gün içerisinde yaklaşık 5 ile 7 kez sulama yapılarak bu nemlilik sürdürülmelidir. Saksı içerisine ekilerek çoğaltılabilir. %70’e kadar nem oranına sahip bir toprak yeterli olacaktır. Güneşi direkt almayan bir ortamda bu süreç gerçekleştirilmelidir. Genellikle gün ışığı 19 derece gece ise 18 dereceyi bulmalıdır. Ekim yapmadan önce ön çimlendirme aşaması bulunur. Nemli toprak hazırlandıktan sonra orkide yerleştirilir ve ardından üzerine toprak örtülür. Toprağın kuru kalmamasına dikkat edilmelidir. 6 haftaya kadar filizlenme belirtileri oluşur.

Orkide Tohumu Nasıl Ekilir
Orkide Tohumu Nasıl Ekilir

Orkide Tohumu Ne Zaman Ekilir?

Orkide tohumunun ekim zamanı  için en uygun zaman Mayıs ayıdır. Sıcaklık derecesi oldukça önemlidir. Ekimi yapılacak olan alanda sıcaklığın 10 dereceyi geçmemesi gerekir. Özel hazırlanmış toprağa ekilmesi şarttır.

İlginizi Çekebilir: Ata Tohumunun Özellikleri, Faydaları, Kullanımı, Tüketimi

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu