Nasıl Ekilir

Salatalık Tohumunun Özellikleri, Faydaları, Kullanımı, Tüketimi

Dünya üzerinde 90 farklı cins ve 750 farklı tür salatalık tohumu bulunur. Çoğu kez taze olarak sofrada tüketilebilen çoğu kere de turşu olarak değerlendirilen bir bitkidir. Seralarda kolaylıkla yetiştirilebilir. Saksıda yetiştirilebilmesi için özellikle çimlenme süresine dikkat edilmesi gerekir.

Tarlada yetiştirilen salatalık çeşitleri arasında Colorado, Langa, Çengelköy gibi türleri bulunur. Turşuluk olarak tercih edildiğinde açık tarlada yetiştirilen kornişon, Belair ve Gherkin gibi türleri tercih edilir.

İstenen çimlenme aşaması sağlayabilmek için en az 11 derece olan toprakta yetiştirilmesi gerekir. Yüksek sıcaklıklar kuraklıktan kaynaklı bozulmalara ya da farklı mantar hastalıklarının nedeni ile bitkinin çürümesine neden olur. Sıcaklık artışı çimlenmenin hızını arttırır.

Salatalık Tohumunun Özellikleri Nelerdir?

Salatalık tohumu tüm süreç sorunsuz bir şekilde kullanıldığında yaklaşık 70 gün sonra meyve vermeye başlar. Salatalık tohumunun özellikleri direkt olarak temas ettiği güneş ışığından rahatsız oluşudur. Özellikle ışık miktarını ve güneşlenme süresini azaltmak gerekir. Günde iki kez sulanması yeterlidir. Fazla sulamadan kaynaklı bitkilerde sararma görülebilir. Meyveleri oluşmaya başladıktan sonra 4 günde 1 kez sulamak yeterli olacaktır.

Salatalık Tohumunun Özellikleri
Salatalık Tohumunun Özellikleri

Salatalık Tohumunun Faydaları Nelerdir? Maddeli

Gündelik hayatta salatalarda, detoks sularında rahatlıkla kullanılan düşük kalorisi ile bilinen salatalığın faydaları saymakla bitmiyor. Özellikle vücutta birikmiş toksinlerin atılmasında ve kaybettiği su oranını geri kazanmasında büyük ölçüde fayda sunuyor. Salatalık tohumunun yararları:

  • İçerisinde bol miktarda vitamin ve mineral öğesi barındırır.
  • Liflidir ve bu yönüyle bağırsakların daha rahat çalışmasına ve mide rahatsızlıklarına iyi gelir
  • Güçlü bir antioksidan etkisi sunar.
  • Çağın en büyük hastalığı olan kansere karşı tedavi fırsatı sunar.
  • Kanser riski oluşumunu en aza indirir.
  • İlerleyen yaşla beraber güçsüzleşen kalp ve damar hastalıklarına karşı da etkilidir.

İlginizi Çekebilir: Fasulye Tohumunun Özellikleri, Faydaları, Kullanımı, Tüketimi

Salatalık Tohumunun Zararları Nelerdir? Maddeli

Sevilerek tüketilen kalorisi az olduğu için diyet menülerinin vazgeçilmezi haline gelen salatalığın zararlı da bulunur. Çok fazla tüketildiğinde zehirleyici bir etki sunabilir. Salatalık tohumunun zararları arasında şunlar yerini alır:

  • Farkında olmadan daha çok acıya yakın bir tadı olan salatalıklar cilt üzerinde alerjik reaksiyondan neden olabilir.
  • Kabuğu üzerinde yüksek miktarda toksin madde bulunur.
  • Vücutta fazla sıvı artışına neden olabileceği için kalp rahatsızlıklarını tetikler.
  • Sık kullanıldığında baş ağrısı ve halsizliğe neden olabilir.
  • Alerjik etkisi her bünyeye uyumlu olmadığını fark ettirir.
  • Genellikle göz çevresinde oluşan kızarıklık ve ağız kenarında oluşan yaralar bu durumu fark ettirir.

Salatalık Tohumu Ne İşe Yarar?

Salatalık tohumu tam bir vitamin kaynağı sunar. Folik asit bakımından zengin olan salatalık magnezyum ve kalsiyum oranları ile de yüksektir. İçinde belirli seviyede çinko, potasyum ve demir barındırır. Kemik sağlığının kuvvetlenmesinde işe yarar. İçinde B1, B2, B3, B5 ve B6 vitaminleri ile beraber bol miktarda C vitamini de sunar. Salatalık tohumunun en büyük faydası cilt gözeneklerinin daraltması ve küçülmesini desteklemesi olarak görülebilir. Cilt üzerinde oluşan lekelerin kısa sürede yok olmasını destekler. Özellikle mantar ve egzama problemi bulunan ciltlere iyileşme sürecinde hızlandırma etkisi sunar.

Salatalık Tohumu Nasıl Kullanılır?

Salatalık tohumu kullanımı ve ortamında ve tarlada farklıdır. Tohumu büyütmek isteyen bir kişinin saksıda ev ortamında uygun ortamı sağladığında yetiştiricilik yapması da mümkündür. Bunun için öncelikle nemli bir bez içerisine çimlendirme işlemi yapılır. 3 gün bekletildikten sonra saksıya ekim gerçekleştirilebilir.

Salatalık Tohumu Nasıl Tüketilir?

Salatalık tohumu tüketimi genellikle taze bir tadı ve hissi vardır. Ara öğün olarak tüketilebileceği gibi salata içinde de tercih edilir. Kuru cacık yapımında yemeklerin yanında tüketilebilir. Cildi tazelediği için cilt bakım maskesi olarakta kullanılır.

İlginizi Çekebilir: Nane Tohumunun Özellikleri, Faydaları, Kullanımı, Tüketimi

Salatalık Tohumunun Besin Değeri Nedir?

Salatalık tohumunun besin değerleri oldukça zengindir. Hem mineral hem de vitamin açısından büyük bir kaynak oluşturur.

  • İçerisinde A vitamini, B vitamini ve C vitamini ile K vitamini barındırır.
  • Özellikle fosfor, potasyum ve magnezyum yönüyle de zengindir.
  • Lifli bir gıdadır.
  • Antioksidan etkisi bulunur.
  • Özellikle kabuğunda zengin besin öğesi taşır.

Salatalık Tohumunun Yan Etkileri Var Mı?

Salatalık tohumunun belirgin derecede yüksek bir yan etkisi bulunmuyor. Salatalık tohumu yan etkileri çok fazla tüketilildiğinde;

  • Vücutta baş ağrısına neden olabilir.
  • Kabuklarını tüketirken temizlenmesinin doğru yapıldığından emin olunmalıdır. Aksi takdirde zehirleyici bir etki sunabiliyor.

Salatalık Tohumu Nasıl Ekilir?

Salatalık tohumu ekimi işleminde önceden hazırlanmış olan toprağa yerleştirilir. Üzeri önceden hazırlanmış humuslu ve elenmiş bir toprak toprakla yaklaşık 2,5 santim kapatılır. Toprağın yüzeyi şeffaf bir naylonla kapatıldıktan sonra nemli kalması sağlanır. Çimlenme yaklaşık 7 ile 10 günü bulabilir.

Salatalık Tohumu Ne Zaman Ekilir?

Salatalık tohumu ekim zamanı yetiştirebilmek için en uygun zaman ilkbahardır. İlkbahar ayları doğanın yeniden yeşerdiği ve tohumun rahatça köklerine toprağa salabildiği bir dönemi içerir. Diğer tohum türlerinde olduğu gibi net sınırları yoktur. Bazı durumlarda sonbahar ve bazı durumlarda yaz aylarında da ekimi yapılabilir. Kullanılan toprağa ve bulunulan iklime göre de değişiklik gösterir.

Ilıman iklimi seven yapısı sebzenin aşırı soğuklarda zarar görmesini neden olur. Toprak ısısının 11 derecenin altına düşmemesi gerekir.

Tarlada tohum dikimi için 2 santim derinlik yeterli oluyor. 40 santim uzaklık mesafesi ve 120 santim eşit aralıklarla ekmek gerekiyor.

İlginizi Çekebilir: Orkide Tohumunun Özellikleri, Faydaları, Kullanımı, Tüketimi

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu