Tohum Özellikleri

Susam Tohumunun Özellikleri, Faydaları, Kullanımı, Tüketimi

Susam tohumu sunmuş olduğu faydalı özellikleri ile bugün en çok tercih edilen ve kullanılan tohum çeşididir.

Susam Tohumunun Özellikleri Nelerdir?

Susam tohumunun kendine has birçok özelliği vardır. Susam tohumunun özellikleri arasında öncelikle vitamin ve mineral açısından zengin olması yer alır. Susam tohumu çok yağ oluşturmada müsait olan bir tohumdur. Bu yüzden aşırı tüketiminden kaçınmak gerekir. Buna ek olarak tadı çok lezzetlidir. Tadı lezzetli olduğu için doğrudan ham olacak şekilde tohumun kendisi de tüketilebilir. Susam tohumunun kendisinin yanı sıra tohumdan elde edilen yağı da çok şifalıdır. Her yönden şifalı ve besleyici bir tohum çeşididir.

Susam Tohumunun Özellikleri
Susam Tohumunun Özellikleri

İlginizi Çekebilir: Sumak Tohumunun Özellikleri, Faydaları, Kullanımı, Tüketimi

Susam Tohumunun Faydaları Nelerdir?

Susam tohumunun barındırdığı birçok faydalı durum da söz konusudur. Susam tohumunun yararları arasında ise şunlar yer alır;

  • Kalp sağlığına oldukça iyi gelir.
  • Cildin daha sağlıklı olmasında etkilidir.
  • Tırnakların güçlenmesinde yardımcı olur.
  • Enerji verici bir etkisi vardır.
  • Bağışıklık sistemini korur.
  • Kalp krizi geçirme riskini en aza indirir.
  • Saç, kaş ve kirpiklerin bakımlı olmasında yardımcı olur.
  • Halsizlik durumunu üzerinizden atar.

Bu sayılanların dışında susam tohumu daha birçok faydalı özelliğe sahiptir.

Susam Tohumunun Zararları Nelerdir?

Susam tohumu genelde faydalı özellikleri ile bilinir. Ancak kimi zaman çok tüketmeye bağlı kalınarak zararlı etkileri de ortaya çıkabilir. Susam tohumunun zararları arasında şunlar yer alır;

  • Tohuma alerjisi olanlarda kızarma, kabarma ve kaşıntı oluşur.
  • İshale neden olabilir.
  • Öksürük yaratabilir.
  • Kusma ihtimalini ortaya çıkarabilir.

Susam tohumu tüketilirken tüm bunlara dikkat edilmesinde fayda vardır. Özellikle de tüketen kişinin tohuma karşı alerjisinin olup olmadığını bilmesi gerekir. Böylece risk oranı da azalır.

İlginizi Çekebilir: Semizotu Tohumunun Özellikleri, Faydaları, Kullanımı, Tüketimi

Susam Tohumu Ne İşe Yarar?

Susam tohumu çok faydalı olan bir tohum çeşididir. Özellikle bağışıklığı zayıf olanlar için güçlendirici yönde rol oynar. Susam tohumunun hem kendisi hem de yağı saçlar ve tırnaklar için güçlü bir etkiyi ortaya koyar. Eklem ve kemik ağrısını çok sık yaşayanlar için bu ağrıyı dindirir. Romatizma rahatsızlığı olan bireyler üzerinde de etkisi çok büyüktür. Anında romatizma ağrısını giderir. Kişinin gün boyu daha dinç kalmasında yardımcı olur.

Susam Tohumu Nasıl Kullanılır?

Susam tohumu kullanımı için öncelikle çok az miktar tohumu alıp pekmez ya da bal içine katıp tüketebilirsiniz. Bu kullanım ile daha besleyici bir tat da ortaya koyabilirsiniz. Bunun dışında bazı ana yemeklerin içine çok az miktar olacak şekilde katıp yiyebilirsiniz. Yemeklere lezzetli bir tat katacaktır. Çünkü tohum aromatik bir tada da sahiptir.

Susam Tohumu Nasıl Tüketilir?

Susam tohumunun kullanımı kadar tüketimi de ön plana çıkmaktadır. Susam tohumu tüketimi için günlük çok az miktarda olacak şekilde alıp yemek gerekir. Aşırı miktarda tüketimden kaçınmakta fayda vardır. Tüketim için sabahları aç karnına alınırsa bağışıklık ve enerji verme açısından da faydası çok olacaktır. Akşamları ise yatmadan önce alınırsa daha rahat bir uyku çekmeniz için size yardımcı olacaktır.

Susam Tohumunun Besin Değeri Nedir?

Susam tohumunun barındırdığı besin değerleri de çok fazladır. Susam tohumunun besin değerleri arasında doymuş yağ, sodyum, potasyum, karbonhidrat, diyet lifi, şeker, protein, C vitamini, demir, B6 vitamini ve magnezyum yer alır. Tüm bu besin değerleri bir insanın genel sağlığı için de gerekli olan besin değerleridir. Eğer bu besin değerlerine ulaşılamıyorsa susam tohumu tüketilebilir. Günlük belli ölçekler etrafında bu tohum tüketilirse eğer daha sağlıklı bir vücut yapısına sahip olmanız da mümkün hale gelir.

Susam Tohumunun Yan Etkileri Var Mı?

Susam tohumunun yan etkileri çok azdır. Ancak kimi zaman tüketime bağlı olarak bazı yan etkiler ortaya çıkabilir. Bunlar arasında kusma, ishal, ateşin çıkması ve hazımsızlık gibi durumlar baş gösterebilir. Bu durumlar genel olarak vücutta büyük çaplı bir hasara yol açmaz. Sadece geçici olacak şekilde ortaya çıkar. Bu gibi durumlarda bir müddet susam tohumunu tüketmemek gerekir. Etkisi geçtikten sonra da günlük belli ölçütlerde dikkat edilerek tüketmekte fayda vardır. Böylece sağlıksız bir sonuç da yaşanmamış olur. Susam tohumu genel olarak çok sağlıklı ve faydalı olan bir tohum çeşidi özelliğine sahiptir.

İlginizi Çekebilir: Lavanta Tohumunun Özellikleri, Faydaları, Kullanımı, Tüketimi

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu