Tohum Çeşitleri

Andız Tohumunun Özellikleri, Faydaları, Kullanımı, Tüketimi

Andız tohumu andız denilen bir ağaçtan meydana gelir. Bu tohum genellikle Doğu Akdeniz’de yeşerir. Oldukça faydalı ve kullanışlı olan bir tohum çeşididir.

Andız Tohumunun Özellikleri Nelerdir?

Andız tohumu Türkiye içinde Güney kıyılarında çok fazla vardır. Andız tohumunun özellikleri arasında ilk etapta bir ağaç olarak işlev görmesi yer alır. Ayrıca tohum küçük çaplı olduğundan tıpkı bir çerezi andırır. Andız ağacının kozalakları ile tespih yapılabilmektedir. Birçok gereç yapımında da kullanılmaktadır. Yani hem tohum olarak hem de ağaç olarak işlev görmektedir.

Andız Tohumunun Faydaları Nelerdir?

Andız tohumunun yararları saymakla bitmeyecek kadar fazladır. Faydaları şu şekilde sıralanabilir;

  • Bronşit ve öksürüğe iyi gelir.
  • Burun tıkanıklığını anında giderir.
  • Soğuk algınlığına iyi gelir.
  • Halsiz ve yorgun olma gibi durumlarda enerji verir.
  • Baş dönmesi yaşayanlar için bunu geçirici bir etkisi vardır.

Yukarıda sayılan genel faydalar sadece ön plana çıkanlar arasında yer alır. Bunlar dışında birçok faydalı içeriği de barındıran bir yapıya sahiptir.

İlginizi Çekebilir: Çaltı Tohumunun Özellikleri, Faydaları, Kullanımı, Tüketimi

Andız Tohumunun Faydaları
Andız Tohumunun Faydaları

Andız Tohumunun Zararları Nelerdir?

Andız tohumu faydalı olduğu kadar bazı durumlarda zararlı da olmaktadır. Andız tohumunun zararları arasında şunlar yer alır;

  • Çok fazla tüketilirse eğer kan basıncını arttırır.
  • Midede ekşimeye neden olabilir.
  • Vücutta kabarıklık meydana getirir.

Bunlar dışında büyük çaplı ve tehlikeli boyuta ulaşan bir zararı yoktur. Sadece aşırıya kaçılmayacak şekilde tüketilmesi gerekir. Günlük dengeli olarak tüketilirse eğer en ufak bir zararlı durum da ortaya çıkmaz.

Andız Tohumu Ne İşe Yarar?

Andız tohumu birçok faydalı sürece yardımcı olur. Özellikle soğuk algınlığının başlamasına yakın çay şeklinde tüketilirse eğer soğuk algınlığı kısa sürede biter. Çok fazla ter döken bireyler için bu ter durumunu azaltıcı bir role sahiptir. Ayrıca kozalakları evde kaynar suya koyup kaynattığınız zaman ev içine hoş bir koku yayar. Ferahlatıcı bir etkisi vardır. Sağlık için tescil edilmiş bir tohum çeşididir.

Andız Tohumu Nasıl Kullanılır?

Andız tohumu kullanımı için ön plana çıkan ilk şey çay olarak tüketilmesidir. Çay olarak bir tutam tohumu demlemek yeterli olacaktır. Çay olarak günlük en fazla iki bardak olacak şekilde içilmesi yeterli olacaktır. Ayrıca tohum küçük olduğu için günlük çok az miktarda ağza atılarak da tüketilebilir. Böyle tüketildiği zaman ağızda mevcut olan kötü kokuyu da anında çekip alır. Sadece andız tohumu değil kozalağı da tıpkı çay demler gibi demlenerek tüketilebilir. Kozalağı da çok faydalı bir içeriğe sahip.

İlginizi Çekebilir: Chio Tohumunun Özellikleri, Faydaları, Kullanımı, Tüketimi

Andız Tohumu Nasıl Tüketilir?

Andız tohumu tüketmek için bir takım alternatifler karşınıza çıkar. Andız tohumu tüketimi için günlük aşırıya kaçılmaması gerekir. Özellikle günlük çay olarak içilecekse eğer 2 bardak içilebilir. Bunun dışında sabahları aç karnına içilmesi tavsiye edilir. Çünkü aç karnına içildiği zaman sindirimi kolaylaştırır İştahı açıcı bir etkiye de sahiptir. Geceleri de yatmadan önce tüketilebilir. Geceleri daha rahat bire uyku çekmek adına yatmadan 1 saat önce tüketilmesinde bir sakınca yoktur.

Andız Tohumunun Besin Değeri Nedir?

Andız tohumu besin değeri açısından oldukça zengin bir içeriğe sahiptir. Andız tohumunun besin değerleri alanında vitamin, mineral, sodyum, demir ve çinko vardır. Tüm bunlar insan sağlığı için vücut tarafından gereksinim duyulan besinlerdir. Özellikle sağlıklı bir metabolizmaya sahip olmak adına andız tohumu ön plana çıkar. Bu tohum içerik olarak birçok besin değerine karşılık gelir. Bu yüzden günlük belli miktarda tüketilirse eğer genel vücut sağlığı için de olumlu sonuçlar ortaya çıkar.

Andız Tohumunun Yan Etkileri Var Mı?

Andız tohumunun yan etkileri yok denecek kadar azdır. Sadece aşırıya kaçılmaması gerekir. Eğer çok aşırı olacak şekilde bir tüketim yapılırsa bu durumda vücut farklı reaksiyon verebilir. Bu tür reaksiyonlardan kaçınmak adına günlük belli miktarlarda alınabilir Yan etkileri arasında ise baş dönmesi, mide bulantısı ve alerji olma gibi durumlar yer alır. Ancak bunlar insan sağlığını olumsuz etkileyecek bir boyuta ulaşmaz. Bu yüzden yan etkilerden çok faydalı ve sağlıklı olma durumu daha ağır basmaktadır. Bugün birçok kişi tarafından da tüketilen bir tohum çeşididir. Özellikle yurt dışında en çok tüketilen tohum çeşitleri arasında yer alır.

İlginizi Çekebilir: Defne Tohumunun Özellikleri, Faydaları, Kullanımı, Tüketimi

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu