Tohum Faydaları

Çörekotu Tohumunun Özellikleri, Faydaları, Kullanımı, Tüketimi

Çörekotu tohumu siyah taneciklerden oluşan bir tohum çeşididir. Özellikle unlu mamullerde çokça kullanılan bir şifa kaynağıdır.

Çörekotu Tohumunun Özellikleri Nelerdir?

Çörekotu tohumu birçok faydayı barındırır. Çörekotu tohumunun özellikleri arasında poğaça ve simit gibi unlu mamullerdeki kullanımı yer alır. Küçük siyah tanecikli olan bir susama benzer. Sadece hamur üstüne serpiştirme yöntemi ile kullanılır. Ayrıca çörekotu tohumunun yağı da vardır. Yağı hem cilde iyi gelir hem de yemekler için kullanılır.

Çörekotu Tohumunun Faydaları Nelerdir?

Çörekotu tohumunun yararları arasında yer alanlar şu şekilde sıralanmaktadır;

  • Sindirim sorununu anında çözer.
  • Unutkanlığı çok olan kişiler için bunu giderici bir role sahiptir.
  • Şeker hastaları için dengeleyici bir görevi üstlenir.
  • Enfeksiyon kapma riskine karşı anında gidericidir.
  • Vücudu mikrop ve bakterilere karşı korur.
  • Bağışıklık sistemi üzerinde etkili bir tohumdur.

Çörekotu tohumu çok faydalı bir tohumdur. Yukarıda sayılanlar dışında daha birçok faydayı barındırır.

İlginizi Çekebilir: Defne Tohumunun Özellikleri, Faydaları, Kullanımı, Tüketimi

Çörekotu Tohumunun Faydaları
Çörekotu Tohumunun Faydaları

Çörekotu Tohumunun Zararları Nelerdir?

Çörekotu tohumu yararlı olduğu kadar zararlı etkilere de kimi zaman neden olabilir. Çörekotu tohumunun zararları eğer aşırı alınırsa şu şekilde ortaya çıkar;

  • Çörekotu yağlı bir tohum olduğu için çok alınırsa vücutta yağ oranını arttırabilir.
  • Başka ilaçlar kullanan kişiler için alınması tavsiye edilmez.
  • Boğaza yapışma durumu olabilir. Bunun için toz niyetinde alınması önerilir.

Yukarıda sayılan zararları dışında pek zararlı bir etkisi yoktur. Oldukça sağlıklı ve faydalı bir tohum çeşididir.

Çörekotu Tohumu Ne İşe Yarar?

Çörekotu tohumu mutfakta özellikle işe yarayan bir tohumdur. Pasta, börek ve çörek gibi unlu mamullerde çokça kullanılır. Bunun yanı sıra çörekotu yağını cilde sürerek kullanmak da mümkündür. Yağ hem cilt için hem de yemek için kullanılır. Çörekotu tohumu vücudun eksik enzimlerinin tamamlanması için de kullanılır. Sağlıklı bir tohum çeşidi olduğu için günlük belli miktarlar eşliğinde alınıp tüketilebilir.

Çörekotu Tohumu Nasıl Kullanılır?

Çörekotu tohumu kullanımı için hamur işleri ön plana çıkar. Hamur işleri üzerine serpiştirilerek kullanılır. Özellikle lezzet verdiği için tercih edilir. Yoğun bir tadı vardır. Bu yüzden çok fazla kullanılmaz. Ancak bunun dışında yağını da yemeklere katıp kullanmak mümkündür. Buna ek olarak çörek otu sıcak bir suya eklenerek demlenmeye bırakılabilir. Çörekotu tohumunun suyu da insan sağlığı için oldukça faydalıdır. Sadece günlük belli miktarlar etrafında tüketilmesi gerekir: Yoğun bir tüketim sonucunda zararlı etkileri ortaya çıkabilir.

Çörekotu Tohumu Nasıl Tüketilir?

Çörekotu tohumunun günlük tüketimi değişir. Çörekotu tohumu tüketimi için her gün ham olarak sabah ve akşam aç karnına olacak şekilde alınması gerekir. Eğer aç karnına alınırsa bağırsakları çalıştırır. Ayrıca sindirim sistemine de iyi gelen bir yapısı vardır. Bunun yanı sıra vücut için metabolizmanın daha hızlı çalışmasına da etki eder. Sadece belli miktarlar etrafında tüketilmesi gerekir.

İlginizi Çekebilir: Çaltı Tohumunun Özellikleri, Faydaları, Kullanımı, Tüketimi

Çörekotu Tohumunun Besin Değeri Nedir?

Çörekotu tohumu besin değeri açısından oldukça zengin bir içeriğe sahiptir. Çörekotu tohumunun besin değerleri arasında magnezyum, B6 vitamini, karbonhidrat, sodyum, potasyum ve demir yer alır. Bu besin değerlerinin her biri insan sağlığı için de önemlidir. Bunlardan birinin bile eksik olması genel olarak metabolizmanın çalışmasını yavaşlatabilir. Ancak günlük çok az miktarda olacak şekilde çörekotu tohumu alınarak bu besin değerleri karşılanabilir. Üstelik vücut gerekli olan besin değerlerini sadece çörekotundan alarak da karşılayabilir. Yani tohum olarak değil un olarak da alınmasında bir sakınca yoktur.

Çörekotu Tohumunun Yan Etkileri Var Mı?

Çörekotu tohumunun yan etkileri çok az vardır. Bazı ya etkilerinin ortaya çıkmasındaki en büyük etken ise çok fazla alınması halinde ortaya çıkmaktadır. Eğer günlük çok az miktarda alınırsa herhangi bir yan etki durumu ortaya çıkmaz. Oluşan yan etkiler ise uyuşukluk, midenin yanması, iştahın kapanması ve doygunluk hissini vermesidir. Bunun dışında büyük çaplı bir yan etki durumu ortaya çıkmaz. Üstelik oluşan yan etkiler genel olarak vücut sağlığını da olumsuz etkilemez. Sadece kısa süreli olarak meydana gelir. Yan etki olması halinde çörekotu tohumu tüketimine bir süre ara verilebilir. Çörekotu tohumu hem yoğun tadı hem de besleyici özellikte olmasından dolayı çokça tüketilir.

İlginizi Çekebilir: Andız Tohumunun Özellikleri, Faydaları, Kullanımı, Tüketimi

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu